Most már komolyan felvetődött a nyári olimpia elhalasztása

sport
2020 március 23., 09:54

Hosszú hetek tartózkodó megnyilvánulásai után immár Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is felvetette az idei nyári olimpia elhalasztását. Sindzó ugyanakkor azt elutasította, hogy a játékokat töröljék, az számára elfogadhatatlan lenne.

Ugyanő a múlt héten még határozottan állította, hogy "problémák nélkül" le tudják bonyolítani idén júliusban is a játékokat.

Az álláspontját nagyban befolyásolhatta, hogy két ország, Ausztrália és Kanada is jelezte, hogy az ő sportolóik idén biztosan nem vesznek részt a tokiói olimpián. Az ausztrálok azt üzenték sportolóiknak, hogy készüljenek úgy, hogy 2021-ben lesznek a játékok. Kanada egyelőre csak azt jelezte, hogy 2020-ban biztosan nem vesznek részt a játékokon.

A kanadai olimpiai és paralimpiai bizottság a közleménye szerint a sportolókkal, sportszövetségekkel és a kormánnyal egyeztetve hozta meg "a nehéz döntést" a távolmaradásról. Egyben "sürgették" a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, a Paralmimpiai Bizottságot és a WHO-t, hogy halasszák el egy évvel a játékokat.

A NOB ezidáig kitartott a játékok megtartása mellett. Azt mondták, hogy a játékok elhalasztása "egy lehetséges forgatókönyv", de szerintük az "nem oldana meg semmilyen problémát, és nem segítene senkin". Thomas Bach, az olimpiai bizottság elnöke pedig konkrétan azt találta mondani, hogy "a sötét alagút végén, amiben mind vagyunk, és amiről nem tudjuk, hogy milyen hosszú, az olimpiai láng lesz a fény".