Most már komolyan felvetődött a nyári olimpia elhalasztása

Hosszú hetek tartózkodó megnyilvánulásai után immár Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is felvetette az idei nyári olimpia elhalasztását. Sindzó ugyanakkor azt elutasította, hogy a játékokat töröljék, az számára elfogadhatatlan lenne.

Ugyanő a múlt héten még határozottan állította, hogy "problémák nélkül" le tudják bonyolítani idén júliusban is a játékokat.

Az álláspontját nagyban befolyásolhatta, hogy két ország, Ausztrália és Kanada is jelezte, hogy az ő sportolóik idén biztosan nem vesznek részt a tokiói olimpián. Az ausztrálok azt üzenték sportolóiknak, hogy készüljenek úgy, hogy 2021-ben lesznek a játékok. Kanada egyelőre csak azt jelezte, hogy 2020-ban biztosan nem vesznek részt a játékokon.

A kanadai olimpiai és paralimpiai bizottság a közleménye szerint a sportolókkal, sportszövetségekkel és a kormánnyal egyeztetve hozta meg "a nehéz döntést" a távolmaradásról. Egyben "sürgették" a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, a Paralmimpiai Bizottságot és a WHO-t, hogy halasszák el egy évvel a játékokat.

A NOB ezidáig kitartott a játékok megtartása mellett. Azt mondták, hogy a játékok elhalasztása "egy lehetséges forgatókönyv", de szerintük az "nem oldana meg semmilyen problémát, és nem segítene senkin". Thomas Bach, az olimpiai bizottság elnöke pedig konkrétan azt találta mondani, hogy "a sötét alagút végén, amiben mind vagyunk, és amiről nem tudjuk, hogy milyen hosszú, az olimpiai láng lesz a fény".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér