Müller Cecília: Már minden megyében van beteg

Több 444 videó?
Szeretném

Hatványozott növekedésnek nézünk elébe, ezt bizonyítja, hogy 36 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon egyetlen nap alatt, minden megyében van már fertőzött - hangzott ez az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, amit közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója után tartottak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, sokaknál (a fertőzöttek 80 százalékánál) enyhe vagy tünetmentes a betegség lefolyása, ahogyan ezt a nemzetközi tudományos cikkek is írják, viszont a 7 magyar koronavírusos halott is bizonyíték arra, hogy sok embernél, akik idősek, veszélyezettebbek vagy van valamilyen betegségük, azokra sokkal komolyabb fenyegetést jelent a vírus.

A tisztifőorvos megköszönte a magyaroknak, főleg az idősebbeknek, hogy egyre többen maradnak otthon, a társas érintkezés minimalizálása ugyanis a legjobb módszer a járvány terjedésének lassítására.

Ugyanakkor Müller szerint jelenleg már minden magyar kórház készülődik a beérkező betegek számának növekedésére, kapacitásaikat bővítik.

Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, hogy a határállomásokon már nincsenek komolyabb fennakadások, gördülékenyen folyik az átengedés, maximum kisebb torlódásokkal.

Lakatos elmondta azt, hogy 218 magyar van a határainkon kívül a koronavírus miatt valamilyen vesztegzár alatt, ebből 187-en Ausztriában.

A rendőrség 14 rémhírterjesztés miatt indított eljárást, de nem tisztázta, ezek pontosan milyen ügyek voltak. Lakatos szerint a „rémhírterjesztők” nagyon súlyos károkat okoznak. Müller azt kérte a rémhírek terjesztőitől, hogy ugyanezzel az energiával inkább segítsék a hatóságokat és az embereket, ugyanis nagy szüksége van mindenkinek a megfelelő minőségű információk áramlására.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy semmilyen alapja nincs azoknak a híreknek, amelyek külföldi állampolgárokat okolnak a vírus terjesztésével.

Az online sajtótájékoztatóra a 444 két kérdést küldött, ezeket:

Az ITM tájékoztatása szerint hétfőn hajnalban 82 000 „orvosi maszk” érkezett Kínából. Az orvosi maszk ez esetben műtős maszkot jelent, vagy netán olyan, legalább FFP3-as minősítésű védőmaszkot, amely tényleges védelmet jelent a fertőzés ellen? Ezeket a védőfelszereléseket milyen protokoll szerint és kiknek osztják majd ki?

Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig? Hánynak kellett fertőzöttekkel kapcsolatba kerülvén karanténba vonulnia?

Ezeket a kérdéseket nem olvasták be, és nem kaptunk rájuk mások kérdéseire adott reakciókból sem érdemi válaszokat. Igaz, a maszkokról Orbán Viktor beszélt a saját sajtótájékoztatóján, erről itt számoltunk be