Őrület: a moszkvai polgármester a vidéki telekre utazást javasolta a többmillió 65 éven felülinek

Szergej Szobjanyin

Döcögősen, abszurd fordulatokkal indul a koronavírus elleni védekezés az eddig meglepően kevés fertőzésről beszámoló Oroszországban.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester hétfőn reggel a saját weboldalán jelentette be és magyarázta el az ország méretű, 12 és fél milliós metropolisz lakóira, főleg a 65 évesnél idősebbekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre vonatkozó friss rendelkezéseket. Ezek március 26-án, vagyis e hét csütörtökjén lépnek életbe és egyelőre jó két hétig, április 14-éig tartanak. 

A leglényegesebb, hogy a 65 évesnél idősebbeknek és a krónikus betegségben szenvedőknek, illetve a szívrohamon vagy stroke-on átesetteknek otthon kell maradniuk és ha dolgoznak, át kell állniuk távmunkára, amiben a munkaadóknak is segítséget kell nyújtaniuk. Megkérik őket, hogy ne menjenek nyilvános helyekre és maximum bevásárlás vagy patikába járáss miatt lépjenek ki az utcára, de szankciókat nem vezetnek be, ha mégis megtennék. Némi pénzt viszont kapnak segítségképpen. Kapásból 2000 rubelt (8200 forintot), a kéthetes periódus végén pedig még egyszer ennyit.

A legmeghökkentőbb azonban, hogy Szobjanyin a szózatában kifejezetten felszólította azokat az időseket, akik megtehetik, hogy utazzanak vidékre a telkükre és töltsék ott a bezártság idejét. 

Ez azért meglepő, mert a kormányok és önkormányzatok szerte a világon tűzzel-vassal küzdenek az ellen a jelenség ellen, hogy a tehetősebb nagyvárosiak a vidéki telkükre utazva vonulnak házi karanténba. Olaszország és más helyek példája ugyanis konkrétan megmutatta, hogy ez mennyire veszélyes. A vidékre áramló városiak ugyanis igen hatékonyan terjesztik el a járványt, egy időben foglalva le az egészségügyi kapacitásokat az országon belül. A lehetséges korlátozások és kijárási tilalom hírére az észak-olasz Lombardiából pár hete milliószámra áramlottak az emberek a délebbi területeken található hétvégi házaikba, villámgyosan befertőzve az ország területét. Az egyszerre megjelenő városiak ráadásul élelmiszerellátási gondokat is okozhatnak. 

Nálunk több Balaton-parti település polgármestere állt ki nyilvánosan a jelenség ellen, azért rimánkodva a nyaralótulajdonosknak, hogy maradjanak távol. Skóciában folyamatosan vezetnek be korlátozásokat a telekre áramlás ellen, a skót szigetekre járó kompokra ezért vesznek fel már kizárólag állandó helyi lakosokat.

Moszkvában viszont egy részkérdésben újító ötlettel éltek: az iskolabezárás idejére megvonják az igen kedvezményes diákbérleteket, hogy a gyerekek ne utazgassanak összevissza, hanem ők is maradjanak otthon. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér