A második világháború óta nem volt ilyen magas a munkanélküliség Norvégiában

Február vége óta csaknem ötszörösére emelkedett a munkanélküliség Norvégiában, most 80 éves csúcson van - közölte a Reutersre hivatkozva az MTI. Az emelkedés oka, hogy sorra zárnak be és bocsájtják el a dolgozóikat az országban működő cégek a koronavírus-járvány hatására.

A norvég munkaügyi hivatal keddi közlése szerint a munkanélküliségi ráta most 10,9 százalék, ez majdnem duplája az egy héttel ezelőtti 5,3 százaléknak, és ötszöröse a február végi 2,3 százalékos munkanélküliségi aránynak.

A norvég kormány a helyzet további romlásával, a magánszektor aktivitásának 15-20 százalékos visszaesésével számol a közeljövőben.

A norvég parlament nemrég 25,25 milliárd dollárnak megfelelő gazdasági mentőcsomagot hagyott jóvá, míg az ország jegybankja egy héten belül kétszer csökkentett kamatot 1,5 százalékról a jelenleg érvényes 0,25 százalékra.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér