A második világháború óta nem volt ilyen magas a munkanélküliség Norvégiában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Február vége óta csaknem ötszörösére emelkedett a munkanélküliség Norvégiában, most 80 éves csúcson van - közölte a Reutersre hivatkozva az MTI. Az emelkedés oka, hogy sorra zárnak be és bocsájtják el a dolgozóikat az országban működő cégek a koronavírus-járvány hatására.

A norvég munkaügyi hivatal keddi közlése szerint a munkanélküliségi ráta most 10,9 százalék, ez majdnem duplája az egy héttel ezelőtti 5,3 százaléknak, és ötszöröse a február végi 2,3 százalékos munkanélküliségi aránynak.

A norvég kormány a helyzet további romlásával, a magánszektor aktivitásának 15-20 százalékos visszaesésével számol a közeljövőben.

A norvég parlament nemrég 25,25 milliárd dollárnak megfelelő gazdasági mentőcsomagot hagyott jóvá, míg az ország jegybankja egy héten belül kétszer csökkentett kamatot 1,5 százalékról a jelenleg érvényes 0,25 százalékra.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!