Egy indiai nagyvárosban nyilvános megalázás vár azokra, akik megszegik a kijárási tilalmat

Az India északi részén, Uttar Prades szövetségi államban található Mirát városában a durva eszközöktől sem riadnak vissza a hatóságok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Nyilvánosan megszégyenítik azokat, akik nem tartják be az egyik legfontosabb járványügyi hatósági intézkedést, a kijárási tilalmat

- írja a Reuters.

A módszer a következő: akit a rendőrség a városban mászkálva elkap, azt arra kényszeríti, tartson maga elé olyan feliratokat, mint „A koronavírus barátja vagyok”, vagy „A társadalom ellensége vagyok”. Ezekkel lefotózzák őket, a képet pedig kiposztolják a Twitterre

Így néz ki egy ilyen Twitter-poszt a miráti rendőrség közösségi oldalán. A képen szereplő férfi arcát mi levágtuk a képről, de a posztban mindenki máshoz hasonlóan felismerhetően szerepel.Fotó: Twitter

A Reutersnek nyilatkozott egy 40 éves férfi, aki egy mecset templomszolgájaként dolgozik, és elmondása szerint egy özvegyet és három gyerekét vitte motorbiciklin a város egyik rendőrőrsére egy családi perpatvar miatt. Amikor azonban az őrsre ért, ott a rendőrök szóban inzultálni kezdték, és őt is lefotózták az említett szégyentáblák egyikével.

Az övével együtt 9 másik megszégyenítő posztot találtak a rendőrség Twitter falán.

Sem a város rendőrfőkapitánya, sem az indiai kormány nem reagált a Reuters kérdéseire a gyakorlat jogszerűségével kapcsolatban.

Indiában a lakosságszámhoz képest eddig csak kevés, 482 koronavírusos megbetegedést regisztráltak hivatalosan, és 9 halálos áldozata van a járványnak. Az ország nagy részében ennek ellenére kijárási tilalom van érvényben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér