A Közel-Keleten is egyre jobban terjed a járvány

külföld
2020 március 25., 11:04

Iránban már kétezernél is több a halott, Líbiában szerdán regisztrálták az első koronavírusos beteget, Egyiptomban egynapos karantént léptettek életbe, Szíriában éjszakai kijárási tilalom veszi kezdetét, Pakisztánban a nemzetközi repülőjáratok után a belföldieket is leállítják, a Gázában pedig bezárták az összes mecsetet. 

A Közel-Keleten eddig 31 ezren fertőződtek meg a koronavírussal, többségük Iránban.  Az egyetlen ország a térségben, ahonnan eddig még nem jelentettek koronavírus-fertőzést, Jemen, ahol 2014 óta dúl polgárháború.Iránban 2077-re nőtt a halálos áldozatok száma a hivatalos tájékoztatás szerint szerda reggelre. Az elmúlt 24 órában csak 143 ember halt meg a kórházakban. A fertőzöttek száma összesen az országban 27 017 fő.  A minisztérium által létrehozott weboldalon ezentúl bárki be tudja jelenteni a gyanús eseteket 

Izraelben szerdára 2030 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, és 5-re nőtt a halálos áldozatok száma, miközben egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be, például szigorítják az ételrendelést és az új intézkedések a büntetések díját is meghatározzák. Abban viszont enyhítettek, hogy ötvenről száz méterre emelték a lakóhely elhagyásának megengedhető távolságát.

Gázában eddig mindössze két fertőzöttről tudnak, közben megérkezett az élelmiszert, elektromos eszközöket, ruhákat és üzemanyagot tartalmazó katari segélyszállítmány.

Líbia első fertőzött egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt. Líbiában azért is lesz aggasztó a járvány terjedése, mert közben polgárháború dúl.

Egyiptom miniszterelnöke,  Musztafa Madbúli bejelentette, hogy a repülőterek és oktatási intézménye április 12-ig zárva tartanak, a turisztikai látványosságokat, múzeumokat már korábban lezárták. Az országban 402 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 22 halálos áldozatot követelt.

Pakisztánban szerda éjféltől felfüggesztik a belföldi repülőjáratokat, miután a külföldi járatokat, valamint a vasúti közlekedést már korábban leállították. Jelenleg közel ezer fertőzöttről tudnak, 10 halálesetet és 19 gyógyulást jelentettek.

Noha Szíriában még csak egy fertőzöttről tudnak, szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe,  és leállították a tömegközlekedést, valamint bezáratták az éttermeket.

Afganisztánban bejelentették a járvány második halálos áldozatát is, egy 45 éves nőt, a járvány gócpontjának számító Herátból. Az afgán egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint 74 fertőzöttről tudnak. 

(MTI)