Drámaian visszaesett az autóforgalom Budapesten

Budapest
2020 március 25., 12:22
A Waze statisztikája az elmúlt két hónap napi csúcsairól. Az ábrán jól megfigyelhető, hogy március 12. óta folyamatosan csökken az autóforgalom a fővárosban, és most már egy átlagos vasárnap szintjét se éri el.
photo_camera A Waze statisztikája az elmúlt két hónap napi csúcsairól. Az ábrán jól megfigyelhető, hogy március 12. óta folyamatosan csökken az autóforgalom a fővárosban, és most már egy átlagos vasárnap szintjét se éri el. Grafika: Wazestats

Még a múlt hetihez képest is drasztikusan csökkent a főváros autóforgalma a Waze valós idejű statisztikái alapján. A Waze ugyan csak a felhasználói szokásairól tud beszámolni, de tekintettel arra, hogy egy átlagos hétköznapon csúcsidőben 18 ezernél is több felhasználójuk szokott egyszerre az utakon lenni, trendekre lehet következtetni az adataikból.

Budapesten március 12. óta tapasztalható forgalomcsökkenés a Waze adatai alapján. Aznap az előző napihoz képest 2500-zal kevesebb Waze-felhasználó közlekedett csúcsidőben, mint az előtte levő napon - ez nagyobb visszaesés, mint ami hagyományosan pénteken szokott bekövetkezni a megelőző csütörtökhöz képest. Március 12. csütörtök volt, vagyis a szokottnál egy nappal korábban, és nagyobb mértékben esett vissza a forgalom. Ezt másnap, pénteken újabb 3500-as esés követte, majd az ünnepi hétvége utáni hétfőn már csak 12000 Waze-felhasználó közlekedett a csúcsidőszakban, ez a normális mennyiségnek már csak a hatvan százaléka volt.

Azóta még drasztikusabb a visszaesés. A múlt kedd óta még a 9000-et se érte el a csúcsidőben közlekedő Waze-felhasználók száma, a héten pedig hétfőn már csak 6000, kedden pedig mindössze 5500 Waze-felhasználó közlekedett csúcsidőben a főváros útjain. Ez kevesebb, mint a járványt megelőző időszak átlagos vasárnapi forgalma, amikor átlag 8000 Waze-felhasználó szokott csúcsidőben vezetni.