Házhoz küldhetik a mentőt koronavírus-mintavételre

A koronavirus.gov.hu azt írja, a laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma, mert a vírus már csoportos fertőzés útján terjed, bárki átadhatja bárkinek. Sokan lesznek fertőzöttek, akiknek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők. Mint írják, a járványt „a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához”.

Azt írják, az a cél, hogy a járványt lassítsák, és a koronavírus-gyanús embert szigorúan az otthonában tartsák, és még a mintavétel miatt se kelljen neki sehova elmennie, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie. Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak.

A mintavételt a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőleg megyei tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is. A mentők a megrendelt mintavételt a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítése után annak otthonában végzik el. A mentők torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát. A mintavétel előtt legalább 2 órával tilos bármit is enni és inni.

A mentők a levett mintát a területileg illetékes laborba küldik, a laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést. A háziorvos ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.

Ha a laborvizsgálat pozitív, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradni. Ha a laborvizsgálat pozitív, ráadásul a tünetei vagy az állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, a mentők viszik, ahol megkap minden szükséges ellátást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér