Kötelezővé tette a szájmaszkot a település üzleteiben a Fejér megyei Velence polgármestere

Egészségügy
2020 március 25., 13:37

A Fejér megyei Velence polgármestere, Gerhard Ákos (a Regélő Egyesület színeiben nyert tavaly) kötelezővé tette a maszkviselés a körülbelül ötezer fős kisváros üzleteiben. A polgármester Facebookon is közzétett, 6/2020. (III.25.) számú veszélyhelyzeti rendelete szerint:

„...Velence Város közigazgatási területén a lakosság ellátását szolgáló üzletekbe (élelmiszer, gyógyszertár, drogéria, posta stb.) maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

Az üzletekbe történő bejutás és ott tartózkodás során egymástól a 2 méteres távolságot meg kell tartani!

Továbbra is kérem és javaslom, hogy csak halasztást nem tűrő esetben hagyják el otthonaikat!”

A rendelkezés kiváltó oka alighanem az lehetett, hogy ma délelőtt a szomszédos település, Gárdony egyik patikájának dolgozói közzétettek egy nyilatkozatot, miszerint a gyógyszertár több alkalmazottja is megfertőződött a vírussal. 

Úgy tűnik egyébként, hogy a polgármesterek számára sem mindig világos, milyen mértékben és hogyan korlátozhatják a veszélyhelyzetben egy-egy település polgárainak mozgását, viselkedését.  A miniszterelnökség éppen ma adott ki közleményt arról, hogy Polgár és Sződliget polgármestere jogtalanul rendelt el részleges kijárási tilalmat, ilyen súlyos korlátozásokat csak a kormánynak van joga elrendelni. Hogy a kötelező maszkviselést joga van-e előírni egy polgármesternek, azt egyelőre még nem tudjuk. (Mindazonáltal az ötlet biztosan nem káros, sőt.)

A szomszédos Szlovákia most hivatalba lépett kormánya egyébként tegnap éjjel az egész országban elrendelte a kötelező maszkviselést. Hasonló intézkedés már napok óta érvényben van Csehországban.