Kötelezővé tette a szájmaszkot a település üzleteiben a Fejér megyei Velence polgármestere

A Fejér megyei Velence polgármestere, Gerhard Ákos (a Regélő Egyesület színeiben nyert tavaly) kötelezővé tette a maszkviselés a körülbelül ötezer fős kisváros üzleteiben. A polgármester Facebookon is közzétett, 6/2020. (III.25.) számú veszélyhelyzeti rendelete szerint:

„...Velence Város közigazgatási területén a lakosság ellátását szolgáló üzletekbe (élelmiszer, gyógyszertár, drogéria, posta stb.) maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

Az üzletekbe történő bejutás és ott tartózkodás során egymástól a 2 méteres távolságot meg kell tartani!

Továbbra is kérem és javaslom, hogy csak halasztást nem tűrő esetben hagyják el otthonaikat!”

A rendelkezés kiváltó oka alighanem az lehetett, hogy ma délelőtt a szomszédos település, Gárdony egyik patikájának dolgozói közzétettek egy nyilatkozatot, miszerint a gyógyszertár több alkalmazottja is megfertőződött a vírussal. 

Úgy tűnik egyébként, hogy a polgármesterek számára sem mindig világos, milyen mértékben és hogyan korlátozhatják a veszélyhelyzetben egy-egy település polgárainak mozgását, viselkedését.  A miniszterelnökség éppen ma adott ki közleményt arról, hogy Polgár és Sződliget polgármestere jogtalanul rendelt el részleges kijárási tilalmat, ilyen súlyos korlátozásokat csak a kormánynak van joga elrendelni. Hogy a kötelező maszkviselést joga van-e előírni egy polgármesternek, azt egyelőre még nem tudjuk. (Mindazonáltal az ötlet biztosan nem káros, sőt.)

A szomszédos Szlovákia most hivatalba lépett kormánya egyébként tegnap éjjel az egész országban elrendelte a kötelező maszkviselést. Hasonló intézkedés már napok óta érvényben van Csehországban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó