17 milliárdért vette meg az állam a Mátrai Erőművet

gazdaság
2020 március 26., 09:32

Március 26-án a lezárult a Mátrai Erőmű adésvétele, amit a Magyar Villamos Művek végül 17 milliárd 440 millió forintért vett meg, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az internetre költözött kormányinfón. 

Azt mondta, a kormány stratégiai fontosságúnak tartja az erőmű átalakítását, hogy az megfeleljen a klímavédelmi elvárásoknak. Gulyás azt mondta, indokoltnak tartották az erőmű állami tulajdonba vételét, mert a villamosenergia-ellátás 16 százalékát biztosítja. 

A Mátrai Erőmű.
photo_camera A Mátrai Erőmű Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az erőművet Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. két éve vett meg.  2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt a széntüzelésű erőmű,  

addig 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.Igaz,  tavaly 11 milliárd osztalékot vettek ki belőle Mészárosék, a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos üzemi veszteség mellett. Az erőmű tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott.

Korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése, mondta korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.