48 órás válsághekkeléssel segítik a hazai fejlesztők a járvány elleni küzdelmet

Válsághekkelést szervez jövő hétvégére, április 3. és 5. között a HWSW.hu egy csomó támogatóval, társszervezővel, segítővel, például  a T-Systemsszel, az Ericsson Magyarországgal, a Fintechzone-nal, a Doclerral, az OTP Mobillal és a Design Terminallal. A Hack The Crisis kezdeményezés Észtországból indult, és már harminc ország csatlakozott, Magyarország tizenharmadikként. A rendezvény tulajdonképpen egy nagy, 48 órás, nonstop „össznemzeti hackathon” és ötletverseny, célja pedig, hogy gyors, hatékony, eredeti megoldásokat dolgozzanak ki a vírus elleni küzdelem frontvonalában küzdők szakembereknek, szervezeteknek illetve más, a járvány miatt nehézségekkel, újfajta problémákkal küzdő civilek, közösségek, oktatási intézmények számára. 

A szervezők megkerestek önkormányzatokat, szakmai szervezeteket is, ahonnan már konkrét feladatokat hoztak. A szervezők négy témakörbe sorolták a problémákat illetve a területeket, amelyekre fejlesztői ötleteket várnak:

1. Save life – Közvetlenül a járvány ellen küzdő egészségügyi intézmények munkáját segítő megoldások.

2. Save communities – A közösségek online kommunikációjának fejlesztése.

3. Save small businesses – A súlyos károkat szenvedő kisvállalkozások számára hasznos mentőötletek, akár új bevételi csatornák keresése, költségcsökkentési megoldások, üzletfejlesztés válságban.

4. Save education – Online oktatás.

A rendezők szerint fontos cél az is, hogy megmutassák mekkora potenciált jelentek
Magyarország számára itt dolgozó fejlesztők és informatikai szakemberek, illetve, hogy a válság közepette is képesek „digitális gyorsítópályára” állítani az országot.