Bukhat a koszovói kormány, miután leszerepelt egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bizalmatlansági szavazást tartott a parlament a kormány ellen Koszovóban, az egyik kormánykoalíciós párt, a jobbközép Demokratikus Liga (LDK) képviselőjének kezdeményezésére.

A 120 tagú parlamentben több mint 80 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt.

- írja a BBC.

A szavazás egyértelmű reakció a koszovói kormány koronavírus-járvány kezelésében nyújtott teljesítményére. A közvetlen kiváltó oka ugyanis az volt, hogy a kormány egyik LDK által delegált miniszterét a napokban azért menesztette Albin Kurti miniszterelnök, mert az nyíltan sürgette a járvány miatti szükségállapot bevezetését, amivel a miniszterelnök nem ért egyet.

Elemzők szerint a bizalmatlansági szavazás után Kurti pártja új kormány alakításával próbálkozhat majd. Új választás tartani a koronavírus-járvány miatt most mindenesetre lehetetlen lenne.

Koszovóban jelenleg 70 körüli a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és eddig egy halálos áldozata van a járványnak.

De orvosok arra figyelmeztetnek, az ország alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszere összeomolhat, ha nem születik következetes intézkedési terv a járvány kezelésére.

Közben tudósítók szerint a lakosság körében egyre nagyobb a türelmetlenség: parlamenti politikai csatározások helyett működőképes járványügyi intézkedéseket várnak a döntéshozóktól.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér