Bukhat a koszovói kormány, miután leszerepelt egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson

külföld
2020 március 26., 08:32

Bizalmatlansági szavazást tartott a parlament a kormány ellen Koszovóban, az egyik kormánykoalíciós párt, a jobbközép Demokratikus Liga (LDK) képviselőjének kezdeményezésére.

A 120 tagú parlamentben több mint 80 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt.

- írja a BBC.

A szavazás egyértelmű reakció a koszovói kormány koronavírus-járvány kezelésében nyújtott teljesítményére. A közvetlen kiváltó oka ugyanis az volt, hogy a kormány egyik LDK által delegált miniszterét a napokban azért menesztette Albin Kurti miniszterelnök, mert az nyíltan sürgette a járvány miatti szükségállapot bevezetését, amivel a miniszterelnök nem ért egyet.

Elemzők szerint a bizalmatlansági szavazás után Kurti pártja új kormány alakításával próbálkozhat majd. Új választás tartani a koronavírus-járvány miatt most mindenesetre lehetetlen lenne.

Koszovóban jelenleg 70 körüli a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és eddig egy halálos áldozata van a járványnak.

De orvosok arra figyelmeztetnek, az ország alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszere összeomolhat, ha nem születik következetes intézkedési terv a járvány kezelésére.

Közben tudósítók szerint a lakosság körében egyre nagyobb a türelmetlenség: parlamenti politikai csatározások helyett működőképes járványügyi intézkedéseket várnak a döntéshozóktól.