Ezek a legjobb új számok, amiket már a vírus ihletett

ZENE
2020 március 26., 20:26

Lehet, hogy az egész eddig ismert emberi kultúrát át fogja alakítani a vírus, de a zenei még csak most kezdett reagálni rá. De ahhoz képest, hogy még két hete sem vagyunk karanténban, már egészen sok első fecske van.

link Forrás

Sőt van egy nulladik fecskénk is, vagyis egy fecskepár, Szabó Benedek zenészé és Klág Dávid kliprendezőé. Azért nulladikok, mert úgy alkották meg a Víruskorszak eddigi messze legjobb számát és annak a klipjét (világszinten értve!), hogy a művek igazából még pont a Világ Bezárkózása előtt születtek meg, de mire publikálták az egészet, már pont kitört a vész, ezért visszanézve úgy tűnik, mintha hátborzongató módon előre megérezték volna, mi következik.

A Szabó Benedek és a Galaxisok új lemezének első slágere ugyanis a Vakáció című szám, ami arról szól, hogy a dalt éneklő Szabó lírai énje bulizás helyett inkább otthon marad, sőt ha már otthon maradt, szabályos himnuszt énekel az otthon dekkolásról, úgyis mint

Nektek jó bulizást, engem hiába hívtok
Kösz nem! Inkább itthon maradok!
Filmeket nézek és zenért hallgatok
Macskát etetek és a kádban olvasok
Növényt locsolok, gitárt hangolok
Kösz nem! Inkább itthon maradok!

A klip pedig azt illusztrálja, hogy bulizni is szopás, otthon lenni is szopás, vagyis olyan baromira nem érdemes veszkődni a külvilág miatt, ha egyszer ugyanakkora balfaszok lehetünk a négy fal között, de a pénzünket ott legalább nehezebben nyúlják le.

link Forrás

A punkzenében sok más mellett az is jó, hogy gyorsan meg lehet írni egy számot. Így tett a kortárs világ rezdüléseire amúgy is érzékeny Bankrupt. Vadi friss vírusos számuk, a Vírus, klíma, meteor, zombik arra épít, hogy az ember a legnagyobb bajban is azon tud a legjobban szórakozni, hogy mások még nála is idiótábbak. A szám ezért a lakosság összesküvés-elméletes szeletén élcelődik, dicséretes lendülettel.

A legfontosabb megállapítása mindenképp az, hogy

"kibasztak velünk a gyíkemberek"

link Forrás

Egy másik punk-klasszikus, a NOFX lustább megoldást választott, amennyiben a napokban elővették a Just The Flu című régi számukat és az új koronavírus tiszteletére előadták akusztikus verzióban, egy karantén közben készült klippel.

link Forrás

Egy öreg punk lehet lusta. Pál József, a magyar politikai slágerírás pápája, istene és Zerkovitz Bélája viszont sosem az. A Mester természetesen azonnal reagált az eseményekre. A hatalmas vírustémának ő azt az aspektusát zenésítette meg Ragálydal cím alatt, hogy a magyar kormány hogyan akarja megvonni a demokratikus szabadságjogokat a vírus elleni védekezés örve alatt. A Mester szokás szerint tökéletes, érzékeny politológus elemzőnek bizonyul, amit ezúttal azzal fejel meg, hogy mindezt Karády Katalin sílusában adja elő.

link Forrás

A méretre legnagyobb koronavírusos sláger eddig talán DJ IMarkkeyz műve. Ő fogta Carbi B. egyik instagramos videóját, amin a rapper kiborulva kiabál a koronavírus miatt, majd a kironahás szövegéből csinált egy remixet Coronavirus címmel, ami - bár a slágerlistáknak a világon nincs már semmi jelentőségük - a brit és amertikai slágerlistákra is felkerült.

link Forrás

Hogy Cardi B. neve micsoda közönségmágnes, azt jól mutatja, hogy ugyanebből az agyleolvadásból DJ Snake is csinált egy remixet, aminek a Youtube-on 5,8 millónál is több lejátszása volt eddig.

link Forrás

Psychs, a dél-londoni rapper önkéntes ismertterjesztőként rappel a helyes vírusellenes viselkedésről a Spreading című friss számában, ami ráadásul nem is rossz, sőt.

link Forrás

A legpörgősebb és legéletvidámabb szakirányú sláger eddig egyértelműen a dominikai Yofrangel "Corona Virus"-a, pedig csúnyán köhög az elején. A stílus neve dembow, ami a dancehall és a reggaeton rokona. Yofrangel nem szórakozik, holnapra ígéri a Coronavirus 2 klipjét,

link Forrás

ami már a karanténbeli életről fog szólni.

link Forrás

Smokepurpp rapper pedig arra jó példa, hogy micsoda hitvány dolog kamuból felülni a vírusvonatra. Ő ugyanis FUCK CORONA YOU AIN'T STOPPING SHIT című új számában szólt be jó keményen a vírusnak. Ami amúgy nem is lenne rossz ötlet, csakhogy a számban a címén kívül igazából nem nagyon esik szó a vírusról.

link Forrás

Nem eredeti műalkotás, de ezen a ponton lehetetlen nem megemlíteni a Varga Miklós-féle Európa magyar szinten megaslágerként berobbant- 4 nap alatt 1millió 300 ezer megtekintés - vírusos tematikájú feldolgozását, az Európa 2020-at, amiben az a legérdekesebb, hogy a súlyos ragályról szóló új szöveg egyik előadója Ragány Misa.

Ínyenceknek ajánlom azt a felvételt, amin Dr Ragány Misa Dr Ragány Zoltánnal és a Doktorock Színtársulattal adja elő a Szállj fel szabad madarat az István, a Királyból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.