Gulyás: Akkor sem fogadhatták volna el korábban a felhatalmazási törvényt, ha korábban benyújtja a kormány

politika
2020 március 26., 08:51

Kiüresítené az Országgyűlés hatáskörét, és „alkotmányos szempontból kifogásolható lenne”, ha a kormány újra meg újra 15 nappal meghosszabbítaná az elmúlt hetekben hozott, rendkívüli járványügyi intézkedéseket, mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az internetre költözött kormányinfón. 

Ezek az intézkedések azonban a következő napokban hatályukat vesztik, ezért arra kérik az egyetemek és a bölcsődék, óvodák fenntartóit, hogy rendeljenek el szünetet. A határzárt „a belügyminiszter saját hatáskörben meg fogja oldani”, a bírósági ítélkezési szünet pedig hétfőn járna le, erről még egyeztetni fog az igazságügyi miniszter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A kormány eredetileg a felhatalmazási törvénnyel akarta áthidalni a hatályukat vesztő rendeletek problémáját, amit gyorsított eljárásban fogadtak volna el a parlamentben, az ellenzék viszont nem fogadta el az erről szóló javaslatot, ezért járnak le most a rendeletek.

A felhatalmazási törvényről szóló elemzésünkben azt írtuk, a kormány már a rendeletek kihirdetése után benyújthatta volna a felhatalmazási törvényt, vagy valami ahhoz hasonló javaslatot, így hétfőn nem kellett volna szavazást tartani a hászabálytól való eltérésről, amit nem fogadott el az ellenzék. Ehelyett a kétharmados kormánytöbbség megszavazhatta volna a felhatalmazást megadó határozatokat, és most nem veszítenék hatályukat a rendeletek.

Gulyás erre azt mondta a kormányinfón, hogy ha egy héttel korábban benyújtották volna a javaslatot, sem tudtak volna róla korábban szavazni. Ráadásul komoly jogi munkára volt szükség a javaslat elkészítéséhez.