Gulyás: Akkor sem fogadhatták volna el korábban a felhatalmazási törvényt, ha korábban benyújtja a kormány

Kiüresítené az Országgyűlés hatáskörét, és „alkotmányos szempontból kifogásolható lenne”, ha a kormány újra meg újra 15 nappal meghosszabbítaná az elmúlt hetekben hozott, rendkívüli járványügyi intézkedéseket, mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az internetre költözött kormányinfón. 

Ezek az intézkedések azonban a következő napokban hatályukat vesztik, ezért arra kérik az egyetemek és a bölcsődék, óvodák fenntartóit, hogy rendeljenek el szünetet. A határzárt „a belügyminiszter saját hatáskörben meg fogja oldani”, a bírósági ítélkezési szünet pedig hétfőn járna le, erről még egyeztetni fog az igazságügyi miniszter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A kormány eredetileg a felhatalmazási törvénnyel akarta áthidalni a hatályukat vesztő rendeletek problémáját, amit gyorsított eljárásban fogadtak volna el a parlamentben, az ellenzék viszont nem fogadta el az erről szóló javaslatot, ezért járnak le most a rendeletek.

A felhatalmazási törvényről szóló elemzésünkben azt írtuk, a kormány már a rendeletek kihirdetése után benyújthatta volna a felhatalmazási törvényt, vagy valami ahhoz hasonló javaslatot, így hétfőn nem kellett volna szavazást tartani a hászabálytól való eltérésről, amit nem fogadott el az ellenzék. Ehelyett a kétharmados kormánytöbbség megszavazhatta volna a felhatalmazást megadó határozatokat, és most nem veszítenék hatályukat a rendeletek.

Gulyás erre azt mondta a kormányinfón, hogy ha egy héttel korábban benyújtották volna a javaslatot, sem tudtak volna róla korábban szavazni. Ráadásul komoly jogi munkára volt szükség a javaslat elkészítéséhez. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó