Ausztráliában a hadsereget is bevetik a távolságtartás betartatására

Ausztráliában a hadsereget is bevetik a járványügyi intézkedések betartására, jelentette be Scott Morrison, az ország miniszterelnöke. A legújabb kényszerintézkedések részeként az országba belépőket 14 napra kötelezően karanténba zárják - eddig csak önkéntes otthoni karantént írtak elő a beutazóknak.

A Bondi Beach, amit végül hatóságilag kellett lezárni, mert az ausztrálok a járvány ellenére is tömegével jártak ide.Fotó: PETER PARKS/AFP

Morrison valamiféle gazdasági intézkedéseket is bejelentett. Azért fogalmazok ilyen óvatosan, mert ezek mibenlétéről nem sikerült sokat kihúzniuk Morrisonból az újságíróknak, így csak ismételni tudjuk, amit mondott: azt szeretné, ha az ausztrál gazdaság hibernálná magát, hogy aztán a járvány elmúltával onnan folytatódhassanak a dolgok, ahol most abbahagyták. Hogy ezt pontosan hogy érti, azt nem volt hajlandó kifejteni.

A szomszédos Új-Zélandon Jacinda Ardern miniszterelnök amúgy pont a rossz ausztrál példával rémisztgetett. Az országban két napja vezettek be kijárási tilalmat, Ardern ennek apropóján jegyezte meg, hogy nem akar olyan jeleneteket látni, mint Ausztráliában a Bondi Beachen.

Ardern itt arra utalt, hogy Ausztrália tán leghíresebb strandján, a Sydney melletti Bondi-on a járvány közepette is ezrével gyűltek össze strandolók. Ennek meg is lett az eredménye:

aktuálisan az a kerület, Waverly a járvány egyik gócpontja, ahol Bondi is van. Csak itt 105 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük legalább nyolc olyan akad, akinél nem mutatható ki semmilyen kapcsolat más, korábban igazolt fertőzöttel, és nem is járt külföldön. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér