Az ingázó magyar egészségügyi dolgozók maradásáért könyörögnek Ausztriában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ingyen szállással, bónuszokkal, utalványokkal próbálják rávenni azokat az ingázó magyarokat, akik az osztrák egészségügyben dolgoznak, hogy ne térjenek vissza Magyarországra, írja az Index az ORF magyar nyelvű oldal alapján.

Az osztrák tartományban, Burgenlandban nincs elég ápoló, az ingázó magyar egészségügyi dolgozók pedig inkább otthon maradnak, mivel minden egyes ingázással 14 napos házi karantén várna rájuk a magyar jogszabályok szerint. 

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke attól tart, hogy a magyarországi karanténszabályok miatt a tartomány az egészségügyi és ápolási területen olyan szakembereket veszít el, akikre most nagy szükség lenne, ugyanis nagyon kevés az ápoló

Burgenlandban körülbelül 1200-an dolgoznak idősek otthonaiban és ápolási otthonokban, vagy végeznek otthoni betegápolást. Közülük 201-en ingáznak Magyarországról. Most azzal próbálják a magyarokat maradásra bírni, hogy ingyen szállást, kedvezményeket és utalványokat ajánlanak nekik. Ezek a kedvezmények ráadásul nem csak a már egészségügyben dolgozókra vonatkoznak, hanem azokra is, akik korábban az ápolási területen dolgoztak, és akiknek ápolási asszisztensi vagy szakasszisztensi diplomájuk van.  

A tartományfőnök szerint a magyarok nélkül a burgenlandi egészségügy működése nem tartható fenn a megfelelő szinten.Ezért most kétoldalú tárgyalásokat kér a döntéshozókkal. Azt szeretné elérni, hogy az olyan határmenti régiók, mint Burgenland, kivételt képezhessenek a határzárra vonatkozó előírások alól. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó