Donald Trump, miután beszélt Hszivel, már nem kínaivírusozott

Az elmúlt napokban egyre hevesebb szópárbaj alakult ki Kína és az Egyesült Államok között a koronavírusjárvány kapcsán, a két világhatalom kölcsönösen a másikat vádolta a járvány kitöréséért. Ez nem kis részben azért alakult így, mert Donald Trump szélsőjobboldali tanácsadói hatására elkezdte szimplán kínai vírusnak nevezni a járványt okozó SARS-CoV-2-t, amire válaszul Kínában még hivatalnokok is arról kezdtek nyilatkozgatni, hogy azt valójában az amerikai hadsereg szabadíthatta rájuk.

Csütörtök éjjel aztán Trump és a kínai elnök, Hszi Csin-ping telefonon beszéltek. Ezután Trump már nemhogy nem nevezte kínai vírusnak a koronavírust - amit valamiért tweetjében "CoronaVirus"-nak írt -, hanem inkább dicsőítette Kínát. "Kína sok mindenen van túl, és komolyan megértette a Vírust. Szorosan együttműködünk. Nagy tisztelet" - írta.

A South China Morning Post beszámolója szerint a beszélgetés során Hszi az együttműködés fontosságát hangoztatta. Három fő üzenete volt:

  • erősíteni kell a nemzetközi együttműködést a vírus megfékezésére;
  • erősíteni kell a gazdaságot a recessziós trendek közepette;
  • és felhívta az USA-t a Kínával szembeni ellenséges lépések felfüggesztésére.

"A vírus nem ismer határokat, a pandémia közös ellenségünk. Minden országnak kezet kell fognia, és a legszigorúbb hálózatot kell felállítania a közös megelőzés és a közös kontroll érdekében" - mondta, talán nem a létező legadekvátabb hasonlattal élve. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér