Donald Trump, miután beszélt Hszivel, már nem kínaivírusozott

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az elmúlt napokban egyre hevesebb szópárbaj alakult ki Kína és az Egyesült Államok között a koronavírusjárvány kapcsán, a két világhatalom kölcsönösen a másikat vádolta a járvány kitöréséért. Ez nem kis részben azért alakult így, mert Donald Trump szélsőjobboldali tanácsadói hatására elkezdte szimplán kínai vírusnak nevezni a járványt okozó SARS-CoV-2-t, amire válaszul Kínában még hivatalnokok is arról kezdtek nyilatkozgatni, hogy azt valójában az amerikai hadsereg szabadíthatta rájuk.

Csütörtök éjjel aztán Trump és a kínai elnök, Hszi Csin-ping telefonon beszéltek. Ezután Trump már nemhogy nem nevezte kínai vírusnak a koronavírust - amit valamiért tweetjében "CoronaVirus"-nak írt -, hanem inkább dicsőítette Kínát. "Kína sok mindenen van túl, és komolyan megértette a Vírust. Szorosan együttműködünk. Nagy tisztelet" - írta.

A South China Morning Post beszámolója szerint a beszélgetés során Hszi az együttműködés fontosságát hangoztatta. Három fő üzenete volt:

  • erősíteni kell a nemzetközi együttműködést a vírus megfékezésére;
  • erősíteni kell a gazdaságot a recessziós trendek közepette;
  • és felhívta az USA-t a Kínával szembeni ellenséges lépések felfüggesztésére.

"A vírus nem ismer határokat, a pandémia közös ellenségünk. Minden országnak kezet kell fognia, és a legszigorúbb hálózatot kell felállítania a közös megelőzés és a közös kontroll érdekében" - mondta, talán nem a létező legadekvátabb hasonlattal élve. (Via The Guardian)