Eddig 6414 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Olaszországban

külföld
2020 március 27., 16:34

Pénteken újabb járványügyi jelentést adott közre az olasz közegészségügyi hivatal (Iss), eszerint az összes halott 2 százalékának nem volt semmilyen más betegsége a Covid-19-en kívül. A koronavírus továbbra is az idősekre és a betegekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt.

A jelentés megerősíti, hogy Olaszországban jóval több fertőzés végződik halállal, mint más országokban, a mortalitás 9,2 százalék.

Az országban továbbra is vészhelyzet van a járvány miatt, a hivatal vezetői ma azt közölték, nem enyhül a helyzet, csak kevésbé romlik. A jelentésből kiderül, hogy továbbra is az idősebb korosztályt veszélyezteti a vírus, a halottak majdnem 80 százaléka elmúlt 70 éves.
Az elhunytak csupán 0,2 százaléka volt 30-39 év között, a negyvenesek és az ötvenesek esetében ez az arány már növekszik, de nem jelentősen. Az összes halott 11,2 százaléka a hatvanas éveiben, 35,3 százalékuk a hetvenes éveikben jártak. A legtöbben a 80-89 év közötti betegek közül haltak meg, az összes elhunyt 39,7 százaléka tartozott ebbe a korosztályba.

Ahogy a március 20-án kiadott jelentésben, ebben is a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a szív- és veseelégtelenséget nevezték meg a legveszélyesebb betegségeknek a koronavírus szempontjából, az elhunytak többsége ilyen betegség(ek)ben szenvedett. Ugyanakkor a halottak 2 százalékának nem volt semmilyen betegsége, 21,3 százalékuknak egy, 25,9 százalékuknak kettő, 50,7 százalékuknak három más betegsége is volt az új koronavírus okozta Covid-19 mellett.

Nagyon magas számban fertőződtek meg az egészségügyi dolgozók, a beszámolóban azt írjak, összesen 6414-en. Átlagéletkoruk jóval alacsonyabb, mint a többi fertőzötté, csupán 49 év. 35 százalékuk férfi. 

Az Iss egy hete kiadott jelentéséről itt írtunk.