Az első 3200 olasz áldozat esete alapján vizsgálják, kiket fenyeget a legjobban a koronavírus

2020 március 23., hétfő 16:45

Olaszország vezetése nagyon transzparensen kommunikál a járványról, az egészségügyi minisztérium minden nap közleményben számol be arról, hogy az ország melyik régiójában hogyan változott a fertőzések, a gyógyulások és az elhalálozások száma az elmúlt 24 órában. 

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) most a honlapján tett közzé egy még részletesebb jelentést a helyzetről, elsősorban a koronavírus halálos áldozataira koncentrálva. A jelentés a március 20-ig beérkezett adatok alapján készült, 3200 áldozat esetét vizsgálták, az eredmények ezek alapján születtek.

Azóta már összesen 6077-en haltak bele (hétfő esti adat) a koronavírusba Olaszországban, de mintha végre talán picit javulna a helyzet: a vasárnapi volt az első olyan nap, amikor nem növekedett, hanem csökkent a halottak száma az előző naphoz képest, a hétfői adatok pedig ismét jobbak lettek a vasárnapinál.

A számok

Az adatok alapján a koronavírus-fertőzés miatt meghalt emberek átlagéletkora Olaszországban március 20-áig 78,5 év volt. 

A járvány legfiatalabb áldozata 31, a legidősebb 103 éves volt. 

Az elhunytak kétharmada férfi, egyharmada nő, utóbbiak átlagosan 79-82 évesek voltak. A 3200 halálos áldozat valamivel több mint 10 százaléka hatvan év felett volt, 35,4 százalékuk elmúlt hetven, 40,9 százalékuk pedig nyolcvan és kilencven között volt. A fertőzöttek átlagéletkora 60 év körül volt, míg azoké, akik belehaltak a betegségbe, 80 év körül.

Az elhunytak közül sokaknak volt krónikus betegsége, a leggyakoribbak az artériás hipertónia, azaz magas vérnyomás, a diabétesz és iszkémiás szívbetegség volt (ez az összefoglaló neve azoknak a betegségeknek, melyeket a szívizom elégtelen vérellátása okoz). 

A halálos áldozatok esetében a leggyakoribb tünet a láz volt (76 százalék), illetve a légzési nehézség (73 százalék). 

A később elhunyt betegek 5,7 százalékának egyáltalán nem volt tünete kórházba kerülése idején. 

Túlnyomó többségüket antibiotikus kezelésben részesítették, egyrészt a felülfertőzések miatt, másrészt mert míg meg nem erősítik, hogy a páciens valóban fertőzött, ez a bevett eljárás tüdőgyulladásos megbetegedések kezelésénél. A tünetek megjelenésétől átlagosan nyolc nap telt el a beteg haláláig. 

A járványügyi jelentéshez készült infografika

A március 20-áig elhunyt, 3200 koronavírusos beteg közül 9 volt 40 év alatti, és csak egy nő volt köztük. Kettő páciensről nem áll rendelkezésre egészségügyi információ a fertőzést megelőző időszakról, a többi hét áldozatnak volt valamilyen korábban is fennálló krónikus megbetegedése. 

A jelentés készítése idején - ahogy most is - Lombardiában volt a legtöbb fertőzött, és ebben a régióban volt a legtöbb haláleset is. 

Nem igaz, hogy sebezhetetlenek a fiatalok

Továbbra is úgy tűnik, hogy a COVID-19 az idősekre és a betegekre nézve a legveszélyesebb, de ahogy nő a fertőzéssel kórházba kerültek száma, úgy lesz egyre több fiatal a betegek között. Nemcsak Olaszországban: hazánkban épp Müller Cecília közölte a szombati sajtótájékoztatón, hogy egy negyvenes éveiben járó beteg fekszik súlyos állapotban a kórházban. Az országos tiszti főorvos szerint ez is egy jelzés, hogy mindenkinek oda kell figyelnie a koronavírusra. Azt azonban nem tudni, mi a hazai fertőzöttek átlagéletkora, erre írásban feltett kérdésünkre sem válaszoltak.

Kínai kutatók a gyerekeknél vizsgálták a fertőzés lehetséges szövődményeit, és arra jutottak, az egy év alatti kisbabák vannak a leginkább veszélyben.

Az olasz járványügyi jelentést készítő hatóság is arról ír a dokumentumhoz fűzött bevezetőjében, hogy a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók átlagéletkora - ellentétben az összes fertőzöttre vonatkozó 63 éves átlagéletkorral - csupán 49 év.