Hajléktalanok számára alakít ki házi karantént a Máltai Szeretetszolgálat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egészségügyi szempontból kockázatot jelentő hajléktalan emberek számára alakít ki házi karantént egy használaton kívüli budapesti épületben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Jelenleg nincs olyan intézmény Budapesten, amely hajléktalan emberek elkülönítésére kifejezetten alkalmas lenne. A szállókon erre nem adottak a feltételek, de az sem jelent megnyugtató megoldást, ha az érintettek közterületen töltik a karantén idejét, írják közleményükben.

A hajléktalanok helyzetéről a járvány idején ebben a cikkünkben hosszabban is írtunk. 

A pénteki közlemény szerint a Máltai Szeretetszolgálat március 27-én megnyitja az első olyan menedéket, ahol a fertőzés szempontjából kockázatos esetnek talált hajléktalan emberek biztonságos körülmények között kitölthetik a karantén idejét. Az új menedék fokozott biztonsági előírások mellett működik majd, csak egészségügyileg indokolt eseteket fogad, és teljes ellátást nyújt a bent tartózkodóknak. A hajléktalan emberek házi karanténjában dolgozó munkatársak teljes védőfelszerelésben látják el feladataikat.  

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője elmondta, a járvány alatt a hajléktalan emberek védelmére, és a velük érintkező többi ember védelmére egyaránt koncentrálniuk kell. A főváros budai oldalán a hajléktalan ellátásért felelős Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben új működési rendet vezettek be. A nappali melegedőkben kétórás időszakokra bontották a nyitvatartást, egyszerre csak annyi embert engednek be, ahányan az előírt védőtávolságot megtartva beférnek. A hajléktalan emberek ehetnek, ihatnak, kimoshatják és géppel megszáríthatják ruháikat, zuhanyozhatnak, de másfél óra után el kell hagyniuk az intézményt. A következő félórában takarítják és fertőtlenítik a helyiséget, majd beengedik a következő csoportot.

Átalakult a szállók működése is. Az intézményben lakók a nap 24 órájában bent maradhatnak, és teljes ellátásban részesülnek. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a bent maradó embereknek legyen mivel eltölteni idejüket. Morva Emília megemlítette, ebben az időszakban lazíthatnak a szabályokon, így például akár az intézmény területén belül is kijelölhetnek ideiglenes dohányzó helyet.

A bentlakásos intézményekben csökkent a zsúfoltság, a hajléktalan emberek egy része a szabad ég alatt tölti az éjszakát. A karitatív szervezet utcai gondozószolgálata rendszeres időközönként felkeresi a közterületen élő embereket, szükségleteiknek megfelelően takaróval, élelmiszerrel látja el őket, hiszen az alkalmi munkából, esetleg kéregetésből élő emberek lehetőségei ugyancsak beszűkültek. A szakemberek szerint a szabadban éjszakázó hajléktalan emberek nem feltétlenül veszélyeztetettek.

 Az őket felkereső szociális munkások ellenőrzik állapotukat, indokolt esetben orvoshoz viszik őket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket ellátó háziorvosi rendelőre a járvány alatt is nyitva tart, betegforgalma 20-40 eset között változik. A kockázatok csökkentésére a rendelő az épületből egy külső konténerbe költözött, amelyet könnyebb fertőtleníteni és tisztán tartani. Március 27-től pedig azokat a hajléktalan embereket is el tudják helyezni, akiknél a házi karantén indokolttá válik. Az új menedékhely egyelőre csak a Szeretetszolgálat saját intézményeiből fogad betegeket.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó