Megjelent a kijárási korlátozást szabályzó rendelet

Egészségügy
2020 március 27., 06:17

Miután Orbán Viktor péntek délelőtt bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt szombattól két héten át kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területére, nem sokkal később meg is osztotta a rendelet szövegét.

A rendelet alapján mindenkinek törekednie kell, hogy a vele háztartásban élőket leszámítva mindenkitől legalább 1,5 méteres távolságot tartson, a tömegközlekedési eszközökön is. 

link Forrás

Szombattól kezdve vendéglátó üzletekben tartózkodni tilos, kivéve ha valahol elvitelre adnak élelmiszert, a lakóhelyünket pedig csak alapos indokkal hagyhatjuk el. 

Alapos indok többek között a munkahelyünk felkeresése, a gyermekek iskolába vagy óvodába kísérése, ha otthoni ellátása napközben nem biztosítható, az egészségügyi ellátás felkeresése, illetve egyéni szabadidős tevékenységek űzése. Ezen kívül lehet továbbra is bevásárolni, illetve piacokra menni, valamint akár a fodrászt vagy a manikűröst felkeresni. Marad lehetőség a kutyasétáltatásra, illetve a hitéleti tevékenységek ellátására. 

A házasságkötésre és temetésre csak szűk családi körben kerülhet sor. Élelmiszerüzleteket, drogériákat és gyógyszertárakat 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek kereshetik fel, míg mindenki más déltől mehet ezekbe, amikor viszont az idősek már nem. 

A rendeletet megszegőkkel szemben a rendőrség intézkedhet, a szabálysértési bírság összege 5 és 500 ezer forint között alakulhat.