Már 600 ezernél is több igazolt koronavírus-fertőzött van a világon

Egészségügy
2020 március 28., 13:23

A nemzetközi összesítések alapján szombaton meghaladta a 600 ezer főt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma a világ országaiban. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatösszegző rendszere szerint már több mint 615 ezer olyan ember van, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ennél tehát a tényleges fertőzöttek száma egészen biztosan nagyobb, és nemcsak azért, mert sokakat a tüneteik ellenére sem tesztelnek bizonyos államokban, hanem azért is, mert a fertőzés az esetek majd négyötödében enyhe vagy tünetmentes lefolyású, ezért a vírus jelenlétét kimutató úgynevezett PCR-tesztekkel nem lehet kimutatni azokat, akik esetleg már át is estek a fertőzésen.

A fertőzöttek számának növekedését már nem Olaszország vagy Spanyolország, hanem az Egyesült Államok hajtja leginkább, ahol már 100 ezernél is több igazolt fertőzött van, ami az olasz és a kínai adatnál is magasabb. Az amerikai beszámolók szerint az ottani egészségügyi rendszer ember-, pénz- és felszereléshiánnyal küzd, részben Donald Trump elnök elmúlt 3 éves kormányzása alatt eszközölt járványügyi leépítések miatt is. Szakértők szerint az amerikaiak jelenleg azért vannak nagyon rossz helyzetben, mert túl későn kezdték meg a nagyüzemi tesztelést.

Igaz, a halottak számát tekintve még mindig bőven Olaszország az első, a fertőzés összesen 28 700 halálos áldozata közül több mint 9100 olasz.