Elhunyt a nagy lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki

zene
2020 március 29., 10:31
Krzysztof Penderecki vezényel Rómában, 1982-ben
photo_camera Krzysztof Penderecki vezényel Rómában, 1982-ben Fotó: MARCELLO MENCARINI/leemage via AFP

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel média. 

A több mint 120, műfajában a komolyzenei avantgardtól a tonális zenealkotásig terjedő mű - köztük négy opera, nyolc szimfónia - alkotójának, karmesternek, zenepedagógusnak a nemzetközi ismertséget a hirosimai atomtámadás áldozatainak emléket állító Gyászének hozta meg 1959-ben. A vonósok sikoltásaként leírt kompozíciót máig a nukleáris háború borzalmainak legnagyobb hatású emlékműveként tartják számon, és a populáris kultúrának is része lett, más filmek mellett a Twin Peaksben is szerepelt.

link Forrás

Leghíresebb alkotásai közé tartozik még a münsteri katedrális megépítésének kétszázadik évfordulója alkalmából szerzett Lukács Passió (1963-1966), amely nemcsak újszerűsége, hanem a kommunista országban szokatlan vallásos témaválasztása miatt is feltűnést keltett. A Gyászének és a Lukács Passió után 1967-ben írta Dies Irae (Auschwitz oratórium) című kórusművét, a Lengyel Rekviem (1980-1984) pedig az 1970-es gdanski sortűz áldozatainak emlékére született.

Penderecki már fiatalon a zenei avantgárd egyik vezére lett. Korai műveibe, amelyek Webern, Boulez és Sztravinszkij hatását tükrözik, különleges hangzásokat (zörejeket, zajokat) is belekomponált. Az 1960-as években felforgatta a zenei világot szokatlan hangközeivel, hangfürtjeivel, szokatlan módon alkalmazott hangszerek korábban ismeretlen hangzásaival, majd a hetvenes évek közepétől eltávolodott a formabontó technikáktól, és egyre „hagyományosabb”, a széles közönség által is befogadható darabokat írt. 

Zenéje hallható egyebek között a Stephen King regényéből készült Ragyogásban, az Ördögűző című horrorfilmben, David Lynch Veszett a világ és Inland Empire című alkotásaiban, Andrzej Wajda a katyni mészárlásról szóló történelmi drámájában, Martin Scorsese Viharszigetében. 

photo_camera Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Penderecki 1972 óta vezényelt is, gyakran dirigálta saját darabjait, mert úgy vélte: nem lehet hiteles zeneszerző, aki nem tudja beleképzelni magát az előadó helyzetébe. 

Művészete elismeréseként a többi közt többszörös Grammy- és International Classical Music Awards klasszikus zenei díjas. A világ számos egyetemén tanított, több egyetem és akadémia tiszteletbeli doktora és tagja lett. 

Élete fő művének a dél-lengyelországi Tarnów melletti Luslawicében 2013-ban megnyílt, a nevét viselő európai zenei központot nevezte, ahol saját tervezésű, parkot is alapított, mintegy 2 ezer fafajtával. 

Luslawice
photo_camera Luslawice Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

2014-ben magyar kórus is énekelt az Oratórium a békéért című műve brüsszeli bemutatóján, és Trombitaversenyt írt Boldoczki Gábor számára. Többször járt Magyarországon, legutóbb 2016-ban saját műveit vezényelte Budapesten, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik díszvendégeként. 

Penderecki életműve „korszakalkotó volt Lengyelország és a világ kultúrájában” - írta a halálhírre reagálva Andrzej Duda lengyel államfő Twitteren. Felidézte: a Lengyel Rekviem című oratórium tavaly szeptemberi, a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezett varsói előadása a zeneszerző egyik utolsó nyilvános fellépése volt. Penderecki a hangversenyt egyébként már nem személyesen vezényelte, bár jelen volt a koncertteremben. Mateusz Morawiecki miniszterelnök Twitter-bejegyzésében kiemelte: Penderecki műveit a legnagyobb kortárs alkotók nagyra becsülték, zenéje a legjobb filmalkotásoknak is része volt. (MTI, Classic FM)