Koronát viselő vírusok és boldog otthonlét: gyerekrajzok a járványról

MŰVÉSZET
2020 március 29., 13:24

Várjuk a vírus, járvány, karantén témájú gyerekrajzokat - kiabáltuk az éterbe pénteken, egyszerűen, mert kíváncsiak vagyunk, hogyan csapódik le a kisebbek fejében ez az egész furcsa, új valóság, amit a koronavírus-járvány hozott el.

Azt kértük olvasóinktól, fotózzák le és küldjék el a környezetükben élő gyerekek járvány tematikájú rajzait, egy rövid leírással - lehetőleg az alkotó szavaival -arról, mit ábrázolnak.

Legnagyobb örömünkre nagyon sok pályamű érkezett, annyi, hogy nem tudjuk ebben a posztban mindet megmutatni. De lesz még a járvány lecsengéséig alkalom, amikorra érdemes lehet tartalékolni azt a fajta feelgood élményt, amit az ilyen rajzok nézegetése nyújthat, szóval folyt. köv.

Megfejteni, milyen lény is az a vírus

A járvány legérdekesebb figurája a gyerekek számára egyértelműen a koronavírus, a SARS-CoV-2 maga. A legtöbb beérkezett rajz azt próbálja megfejteni: hogy néz ki, hogyan terjed, és úgy általában, hogyan viselkedik?

A 4 éves Boldizsár anyukája szerint „még nem nagyon érti, hogy a vírus olyan pici, hogy szabad szemmel nem látható - hiszen ő számos fotót látott róla. Ezért a családdal való Facetime-oláskor rendszeresen megkérdezi, hogy a családtagok láttak-e már a lakásukban koronavírust, ha igen, lennének-e kedvesek megmutatni a kamerában, és az különösen érdekli, hogy milyen színű volt az a vírus.” Ő kéknek ábrázolja, mert ez az saját kedvenc színe is.

A 4 éves Boldizsár "még nem nagyon érti, hogy a vírus olyan pici, hogy szabad szemmel nem látható - hiszen ő számos fotót látott róla. Ezért a családdal való Facetime-oláskor rendszeresen megkérdezi, hogy a családtagok láttak-e már a lakásukban koronavírust, ha igen, lennének-e kedvesek megmutatni a kamerában, és az különösen érdekli, hogy milyen színű volt az a vírus. Mert hogy az ő kedvenc színe a kék."
photo_camera Boldizsár rajzát "know your enemy" jeligére küldte be az édesanyja Grafika: Boldizsár (4)

Az 5 éves Ábel szerint mindenképpen kell, hogy szeme is legyen a vírusnak, ahogy mindenkinek, aki látni akar.

"A vírus és én" - 5 éves kisfiam lerajzolta a vírust (balra), és persze mellé magát is. A vírusnak egy nagy szemet is rajzolt, hisz ha nincs neki, akkor nem lát. Azt mondja, hogy azért van járvány, mert az emberek kitakaróznak este, és megfáznak reggelre, ezért lesznek betegek
photo_camera „5 éves kisfiam lerajzolta a vírust (balra), és persze mellé magát is. A vírusnak egy nagy szemet is rajzolt, hisz ha nincs neki, akkor nem lát. Azt mondja, hogy azért van járvány, mert az emberek kitakaróznak este, és megfáznak reggelre, ezért lesznek betegek.” Grafika: Ábel (5)

Sámuel (szintén 5 éves) viszont merőben másképp képzeli el a vírust.

photo_camera Grafika: Sámuel (5)

A 7 éves Mirkó szerint sem egy szerethető figura:

Mirkó múlt hét elején megfestette és most összefoglalja: "Ez egy koronavírus. Ki szereti ezt?" A mozaikos szövegelrendezés azt hiszem, az abszurd idők természetéből is fakad.
photo_camera „Mirkó múlt hét elején megfestette és most összefoglalja: "Ez egy koronavírus. Ki szereti ezt?" A mozaikos szövegelrendezés azt hiszem, az abszurd idők természetéből is fakad.” Grafika: Mirkó (7)

Ki szereti? Hát ki, senki! Olyannyira, hogy egyik olvasónk, Ágnes szerint gyerekei, a 4 éves Mimi és a 7 éves Marci koronavírus-bábokkal riogatják egymást már két hete, nagyjából, mióta a járvány miatt bezártak az iskolák. Így néz ki az egyik, kettejük közös alkotása:

Mimi (4) és Marci (7) közös munkája. Édesanyjuk, Ágnes szerint két hete ezzel, és egy másik, szintén a vírust ábrázoló bábbal riogatják egymást a gyerekek.
photo_camera Grafika: Mimi (4) és Marci (7)

De a gyerekek az empátia örökké megbízható forrásai. Az 5 éves Piroska azt ábrázolta, milyen rossz élmény lehet most gyerek koronavírusoknak gyógyszerrel támadó felnőttek elől menekülniük.

Gyerek koronavírusok menekülnek a gyógyszerrel támadó felnőttek elől.
photo_camera Gyerek koronavírusok menekülnek a gyógyszerrel támadó felnőttek elől. Grafika: Piroska (5)

Mi ez a sok új, furcsa szabály?

Több olyan rajz érkezett, ami a járvány miatt bevezetett óvintézkedések nyomán megváltozott mindennapokat ábrázolja.

A 10 éves Rozi „online rajzból” kapta házi feladatként, hogy rajzolja le, hogy telik egy napja karantén idején.

Rozi "online rajzból" kapta a házi feladatot, rajzolja le, hogy telik egy napja karantén idején.
photo_camera Rozi "online rajzból" kapta a házi feladatot, rajzolja le, hogy telik egy napja karantén idején. Grafika: Rozi (10)

A második osztályos Maja láthatóan fittyet hány arra, hogy a kedvenc játszóterén most vírusok randalíroznak, ő köszöni szépen, remekül érzi magát bent a házban.

A második osztályos Maja rajza, amit házi feladatként készített pár napja. Anyukája kommentárja: "A lányok remekül érzik magukat itthon amíg a vírusok kint randalíroznak."
photo_camera A második osztályos Maja rajza, amit házi feladatként készített pár napja. Anyukája kommentárja: "A lányok remekül érzik magukat itthon amíg a vírusok kint randalíroznak." Grafika: Maja

A 7 éves Előd és családja is komolyan veszik a kijárási korlátozásokat (vagy legalábbis remekül magukévá tették az új szabályokat).

A rajz címe "A három varázsige: 1. Játssz, dalolj és nevess! 2. Moss kezet! 3. Maradj otthon!"
photo_camera A rajz címe: "A három varázsige: 1. Játssz, dalolj és nevess! 2. Moss kezet! 3. Maradj otthon!" Grafika: Előd (7)

A legjobb oktatógrafikák

Sok gyerek fejében az óvintézkedésként bevezetett, a szülőktől, a tévéből, az internetről naponta hallott-látott szabályokkal kapcsolódik össze leginkább a koronavírus-járvány.

Ezt a fantasztikus rajzot a 8 éves Nóra helyében például biztosan eladnám egy kifejezetten gyerekeknek szóló járványügyi tájékoztató kampányhoz:

"Nóri korona tanácsai"
photo_camera „Nóri korona tanácsai” Grafika: Nóra (8)

És ha már kézmosás:

Emma a járvány egyik legfontosabb használati tárgyát, a kézfertőtlenítő tubust tuningolta fel egy pompás rajzzal, amin "Sanyi macska szembeszáll a koronavírus-bandával".
photo_camera Emma a járvány egyik legfontosabb használati tárgyát, a kézfertőtlenítő tubust tuningolta fel egy pompás rajzzal, amin "Sanyi macska szembeszáll a koronavírus-bandával". Grafika: Emma (11)

A 7 éves Iván rajza egy képben foglal össze mindent, amit tudományos és társadalmi szinten tudni lehet a vírus terjedéséről.

Brüsszeli olvasónk 7 éves fia, Iván a koronavírus örökítőanyagát is ismeri, csakúgy, mint a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket.
photo_camera A 7 éves Iván Brüsszelből a koronavírus örökítőanyagát is ismeri, csakúgy, mint a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket. Grafika: Iván (7)

A vírus terjedéséről.

A 8 éves Mátyás anyukája két rajzot is küldött nekünk, ennek itt komoly figyelemfelhívó értéke van: a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb.
photo_camera A 8 éves Mátyás anyukája két rajzot is küldött nekünk, ennek itt komoly figyelemfelhívó értéke van: a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb. Grafika: Mátyás (8)

Ami Iván rajtáról lemaradt, az biztosan benne van Vera könyvében (!). Ajánljuk azoknak, akik egy helyről szeretnének összeszedni mindent, amit a kórokozóról és az ellene folytatott küzdelemről tudni lehet.

Könyv a koronavírusról. Minden, amit a kórokozóról és az ellene folytatott küzdelemről tudni lehet.
photo_camera Könyv a koronavírusról. Minden, amit a kórokozóról és az ellene folytatott küzdelemről tudni lehet. Grafika: Vera (7)

De aggodalomra semmi ok, a 9 éves Lili szerint olyan elő sem fordulhat, hogy egész nyáron ez legyen mindannyiunk valósága:

A kép címe: "Ez nem fog nyárig tartani!"
photo_camera A kép címe: "Ez nem fog nyárig tartani!" Grafika: Lili (8)

A fejlécben látható kép a 7 éves Szonja munkája. Az alkotó kommentárja: „Kábé így néz ki a vírus, amikor lappang.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.