Trump visszatáncolt New York vesztegzár alá vételétől

Szombaton egy darabig úgy tűnt, hogy Donald Trump amerikai elnök vesztegzár alá vonja New Yorkot és a szomszédos államokat, New Jersey-t és Connecticutot is, hogy megfékezze a járvány terjedését. Az Egyesült Államokban a legfrissebb statisztikák szerint már 124665 fertőzöttje van a járványnak. A Johns Hopkins Egyetem összesített adatai szerint messze a legtöbb esetet New Yorkban regisztrálták, ott az aktuális adatok szerint már 53520 fertőzöttet tartanak nyilván. New Jersey a második legfertőzöttebb amerikai állam a maga 11124 igazolt esetével. Connecticutban 1524 esetet tartanak nyilván, ez arányaiban soknak számít, mert Connecticut kicsi állam, kevés lakossal.

Gyalogos a kísértetiesen elhagyatott, teljesen kihalt New Yorkban 2020. 03. 27-én.Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Vagyis ebben a három államban él az igazolt amerikai fertőzöttek fele. Ezért is merült fel, hogy itt vesztegzárat vezessenek be, de szombat estére Trump meggondolta magát, és miután pár órával korábban még a vesztegzár esetleges bevezetéséről posztolt, legutóbb már azt írta, hogy

"A Fehér Ház Koronavírus Akciócsoportjának ajánlására, New York, New Jersey és Connecticut kormányzóival egyeztetve azt kértem a Járványügyi Központtól, hogy adjon ki szigorú utazási ajánlást, amit a kormányzóknak kell majd betartatniuk a szövetségi kormánnyal egyeztetve. Karanténra nem lesz szükség".

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.