A Guardian szerkesztőségi állásfoglalásban bírálja a felhatalmazási törvényt

POLITIKA
2020 március 30., 05:43

Orbán magához ragadja a hatalmat

- ez a címe a brit Guardian szerkesztőségi állásfoglalásának, ami a parlament előtt lévő felhatalmazási törvényről szól.

A cikk szerint sok más országban is rendkívüli hatalmat kapnak a kormányok, de azok időben korlátozottak, Angliában például alapesetben fél évre, Franciaországban két hónapra szólnak. Ehhez képest Magyarországon a cikk szerint nincs ilyen egyértelmű korlát. A Guardian itt megemlíti, hogy a 2015-ös menekültválságra miatt született "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" hivatalosan még mindig érvényben van Magyarországon.

A Guardian megemlíti a jogszabály rémhírterjesztéssel kapcsolatos rendelkezéseit, és a 444 angol nyelven is megjelent véleménycikkére hivatkozva azt is, hogy a fideszes sajtóban már a kormánnyal kritikus újságírók letartóztatását sürgetik.

A lapban hétfőn megjelent egy hírösszefoglaló is a felhatalmazási törvény várható bevezetéséről, ebben mások mellett a DK-s Vadai Ágnes beszél arról, hogy támogatnák a kormány extra jogosítványait, de ragaszkodnak hozzá, hogy a törvénynek időbeli korlátja legyen.