Aránytalanul sértené a rendeltetésszerű működést, ha elárulnák, hány fertőzött beteget kezeltek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szombaton Müller Cecília országos tisztifőorvos kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy „érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé”, ma pedig két kórházban is azt közölték Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel, hogy nem válaszolhatnak a betegek számával kapcsolatos kérdésire

„Intézményünk működését a veszélyhelyzeti rendnek megfelelően a miniszter és az Operatív Törzs iránymutatásai alapján végezzük. A közvélemény kielégítő részletességű tájékoztatásáról a Kormány közvetlenül és az Operatív Törzs útján gondoskodik.”Hadházynak szó szerint ugyanazt a feltehetően központilag megszabott választ küldték el a kórházak, ami arról szól, hogy

„a rendeltetésszerű működés aránytalan sérelme nélkül” nem tudnának eleget tenni az adatkérésnek.

Hadházy hétfőn két intézménytől, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézettől és a Békés Megyei Központi Kórháztól kapott ilyen reakciót. A válasz egyébként jogszerű, az Országgyűlésről szóló törvény megengedi, hogy ezen az alapon visszautasítsák egy képviselő tájékoztatását.

A képviselő az utóbbi napokban - miután úgy érezte, hogy a központi hivatalos tájékoztatás nem megfelelő - egyenként kereste fel a kórházakat és rendelőintézeteket ugyanazzal a három kérdéssel:

  1. Hány koronavírusos (COVID-19) beteget regisztráltak a kórház illetékességi területén (a telephelyeken, ill. a tagkórházakban összesen) 2020 március 1-től kezdődően?
  2. A regisztrált betegek közül hányan részesültek kórházi kezelésben?
  3. Hány beteget kezeltek tüdőgyulladással 2020 március 1. óta?

Levelében az országgyűlési törvényre hivatkozott, ami előírja, hogy a parlamenti képviselők minden közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhetnek, és az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó