Müller Cecília kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny egészségügyi adatokat

Egészségügy
2020 március 28., 14:48

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján többször is előkerült az egészségügyiben dolgozók adatszolgáltatása a nyilvánosság felé. Egy esztergomi lap például arról kérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy igaz-e, hogy maghalt egy esztergomi koronavírus-fertőzött. A kérdést azért tudták feltenni, mert korábban egy helyi háziorvos posztolt erről. Müller erre azzal kezdte a válaszát, hogy

„Én tisztelettel kérem az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé”.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő erről a Facebookon meg is osztott egy videót, amiben azt írta, szerinte a területi adatok eltitkolásának nem lehet más oka, mint hogy a kormányzat összesített koronavírus-adatai hamisak.

link Forrás

Hadházy maga is aktív volt az ügyben, igyekezett adatokat szerezni a fertőzöttekről, ahonnan tudott, ezért írt adatkérő levelet kórházaknak és a Pécsi Tudományegyetemnek is. Erről tudomást szerzett a Magyar Nemzet, és a szombati sajtótájékoztatón ők tettek fel kérdést a témában Müller Cecíliának. Az országos tisztifőorvos válaszában azt mondta, Magyarországon online adatközlő rendszer működik, az összesítés, amit a koronavirus.gov.hu oldalon láthatunk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzött adatait közli. Müller szerint azonban ezt leszámítva

„minden más adatszolgáltatás felesleges, sőt olykor káros is lehet, hiszen nem valós adatokon nyugszik ezeknek egy része”.

A helyzetet nehezíti, hogy az operatív törzs sajnos nem túl közlékeny, már a betegek és halottak nemét és életkorát sem igazán közlik, holott a világ legtöbb országában ezek az adatok nyilvánosak a jobb ellenőrizhetőség érdekében, ahogyan a betegek területi eloszlása is. Utóbbiról szintén több alkalommal kérdezte Müllert a sajtó, de ő azt mondta, nincs értelme területi bontásban közölni a fertőzöttekről adatokat, legyen elég annyi, hogy már minden magyar megyében van beteg.

Hadházy Ákos elküldte a 444-nek, hogy milyen kérdéseket tett fel egyenként a kórházaknak és rendelőintézeteknek, ezeket:

  1. Hány koronavírusos (COVID-19) beteget regisztráltak a kórház illetékességi területén (a telephelyeken, ill. a tagkórházakban összesen) 2020. március 1-től kezdődően?
  2. A regisztrált betegek közül hányan részesültek kórházi kezelésben?
  3. Hány beteget kezeltek tüdőgyulladással 2020 március 1. óta? (Az adatokat napi bontásban, 2020. március 1-től, levelem kézhezvételének a napjáig kérem megadni.)

A képviselő a levelében az országgyűlési törvényre hivatkozott, ami előírja, hogy a parlamenti képviselők minden közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhetnek, és az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.