Egy püspök meghalt, és két pap is beteg, de a szerb ortodox egyház nem veszi figyelembe a Covid-19 elleni óvintézkedéseket

2020 március 30., hétfő 11:11

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe a nyugat-szerbiai Valjevo szerb ortodox püspöke, és további két pap is Covid-19-től szenved, de az ortodox egyház továbbra sem hajlandó figyelembe venni az elővigyázatossági intézkedéseket.

A múlt héten a szerb sajtó és a közösségi média is azokkal a felvételekkel volt tele, amiken különböző települések papjai láthatók, amint az egymástól 2 méterre álló és várakozó híveknek ugyanazzal a kanállal kínálják az áldozati kenyeret.

A 71 éves valjevói püspök halálát az egyház is megerősítette, a közlemény szerint Milutin Knezevic a hívek szolgálata közben fertőződött meg.

A szerb ortodox papokat több bírálat is érte a napokban, ugyanis a kormány előírásai ellenére ugyanazzal a kanállal áldoztattak, és minden hívőnek odanyújtották a keresztet, hogy megcsókolhassa.

A bírálatokra az ortodox egyház közleményben reagált, ami szerint „érzéketlen és kifejezetten rosszindulatú, hogy olyanok akarják megfosztani a híveket a számukra legfontosabb szentségektől, akik nem járnak templomba és nem is szoktak áldozni”.

Fotó: Oli Scarff/AFP

Az egyház emellett hazugságnak nevezte, hogy bármelyik egyházi gyakorlat is veszélyeztetné a lakosság egészségét. A közösségi médiában egyes papok egyenesen úgy fogalmaztak, az áldozás szent dolog, így kizárt, hogy általa bárki is megfertőződhet.

Belgrád és Nis mellett Valjevo számít a SARS-CoV-2 vírus egyik szerbiai gócpontjának. (MTI)