Elhalasztják Beethoven mesterséges intelligenciával befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elhalasztják Ludwig van Beethoven (1770-1827) mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját. Az eredetileg áprilisra tervezett premiert várhatóan novemberben tartják meg Bonnban – közölte a projektet támogató német Telekom.

Beethoven feljegyzései között csak pár vázlat maradt fent a tervezett 10. szimfóniájáról, aminek a komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futottak az idővel, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a zeneművet idén, Beethoven születésének 250. évfordulójára.

A projektben gépi tanulási technológiát használtak, a számítógépbe betáplálták Beethoven mindegyik művét, ami ez alapján próbálta megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

A projekt végeredménye a zenemű 2 tételes, 20-25 perces kiegészítése. Az ősbemutatót Dirk Kaftan karmester irányítása alatt a Beethoven Zenekar egy koncertjén fogják megtartani. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!