Szlovákia újraindítaná a gazdaságát, de szigorú higiéniai feltételek mellett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több üzlet és szolgáltatás nyithat ki újra, szigorú higiéniai feltételek betartása mellett, jelentette be Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovič. Emellett bemutattak egy olyan hét pontból álló intézkedéscsomagot, ami segíti munkáltatókat és munkavállalókat a válság idején.

A kormány célja, hogy beindítsák a gazdaságot, ezért újra kinyithatnak a:

  • az optikák,
  • a műszaki vizsgát végző autószervizek,
  • számítógépes szervizek,
  • ügyvédi és közjegyzői irodák,
  • textilüzletek, kerékpárboltok,
  • kertészeti boltok,
  • építészeti, műszaki és vasboltok,
  • hulladékgyűjtők,
  • valamint kulcs- és zárszaküzletek.

A kereskedelmi és szolgáltató egységeknek azonban biztosítaniuk kell, hogy 25 négyzetméterre csak egy ember jusson, kötelező a szájmaszkok használata, kesztyű vagy kézfertőtlenítő biztosítása a bejáratoknál, és a vásárlóknak minimum két métert kell tartaniuk egymástól. 

A szlovák kormány emellett bemutatott egy hét pontból álló intézkedéscsomagot is, amit Szlovákia történelmében a legnagyobb gazdaságélénkítő csomagnak minősítettek. 

Ezek között szerepel, hogy azok a dolgozóknak, akiknek muszáj bejárniuk a koronavírus alatt, az állam a fizetésük 80 százalékát téríti. A csökkenő bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai. Az állam havi 500 millió eurót különít el a kereskedelmi bankok számára, amik előnyös hiteleket kínálnak majd a vállalkozóknak. A vállalkozóknak továbbá lehetőségük van a 2014-től fennálló veszteségek azonnali adóleírására. Azok a munkáltatóknak, akiknek a jövedelme legalább 40 százalékkal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok és a jövedelemadó-előleg befizetését. 

A karanténba került alkalmazottak, és a szülők, akik ápolási díjat igényeltek a fizetésük bruttó 55 százalékát kapják kézhez.Az intézkedéscsomag az ország GDP-jének 1 százalékát teszi ki. (infostart.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér