A szegedi egyetem már nem akarja tudni, hogy van-e fertőzött náluk

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A szegedi egyetem a koronavírus tekintetében akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy Rovó László rektor megfertőződött. Hangos vita kezdődött a sajtóban arról, hogy helyesen tette-e a rektor, hogy március 8-án végződő ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem folytatta egyetemi és orvosi munkáját is. A megyei orvosi kamara etikai vizsgálatot is indított ellene. 

Rovó egy március 22-én kiadott közezleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte körültekintően járt el, és kijelentette: „Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok. Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.” 

Az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté, még február 27-én, tehát a rektor ausztriai sportüdülése előtt, körlevélben szólította fel az egyetem vezető munkatársait, hogy egy kifejezetten erre a célra létrehozott mailcímre jelentsék, amennyiben az egyetem dolgozói illetve hallgatói közül valaki megfertőződne. Egy űrlapot is mellékelt a körlevélhez, hogy milyen adatokat (név, elérhetőség, esetleges külföldi tartózkodás) kell a fertőzöttekről megadni.

Március 30-i keltezéssel Dömötör Máté újabb körlevelet írt, amelyben megszünteti a jelentési kötelezettséget, és felszólítja az egyetemi polgárokat, hogy se a dolgozókról, se a hallgatókról ne küldjenek bejelentéseket.

Megkérdeztük Dömötör Mátét, hogy miért vonta vissza most a február végi utasítását, de nem kívánt nyilatkozni, hanem az egyetem sajtóosztályához irányított minket. Ott azt ígérték, hogy később írásban válaszolnak. Amint ez megtörténik, beszámolunk róla.

Frissítés: Az egyetem sajtóosztályának közlése szerint az intézmény csak arról gyűjtött adatokat eddig, hogy kik jártak veszélyeztetett országokban,  de "jelenleg, a csoportos megbetegedések szakaszában, ezek az információk a koronavírus megfékezésében már nem játszanak szerepet".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó