A szegedi egyetem már nem akarja tudni, hogy van-e fertőzött náluk

A szegedi egyetem a koronavírus tekintetében akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy Rovó László rektor megfertőződött. Hangos vita kezdődött a sajtóban arról, hogy helyesen tette-e a rektor, hogy március 8-án végződő ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem folytatta egyetemi és orvosi munkáját is. A megyei orvosi kamara etikai vizsgálatot is indított ellene. 

Rovó egy március 22-én kiadott közezleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte körültekintően járt el, és kijelentette: „Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok. Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.” 

Az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté, még február 27-én, tehát a rektor ausztriai sportüdülése előtt, körlevélben szólította fel az egyetem vezető munkatársait, hogy egy kifejezetten erre a célra létrehozott mailcímre jelentsék, amennyiben az egyetem dolgozói illetve hallgatói közül valaki megfertőződne. Egy űrlapot is mellékelt a körlevélhez, hogy milyen adatokat (név, elérhetőség, esetleges külföldi tartózkodás) kell a fertőzöttekről megadni.

Március 30-i keltezéssel Dömötör Máté újabb körlevelet írt, amelyben megszünteti a jelentési kötelezettséget, és felszólítja az egyetemi polgárokat, hogy se a dolgozókról, se a hallgatókról ne küldjenek bejelentéseket.

Megkérdeztük Dömötör Mátét, hogy miért vonta vissza most a február végi utasítását, de nem kívánt nyilatkozni, hanem az egyetem sajtóosztályához irányított minket. Ott azt ígérték, hogy később írásban válaszolnak. Amint ez megtörténik, beszámolunk róla.

Frissítés: Az egyetem sajtóosztályának közlése szerint az intézmény csak arról gyűjtött adatokat eddig, hogy kik jártak veszélyeztetett országokban,  de "jelenleg, a csoportos megbetegedések szakaszában, ezek az információk a koronavírus megfékezésében már nem játszanak szerepet".

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó