Florida nem enged kikötni egy üdülőhajót, fedélzetén koronavírusos betegekkel és halottakkal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Florida kormánya egyelőre nem engedélyezte annak a holland üdülőhajónak a kikötését az állam egyik kikötőjében, amelyen koronavírus-fertőzött betegeket és halottakat is szállít fedélzetén - írja az MTI Ron DeSantis, floridai kormányzó hétfőn esti bejelentésére hivatkozva.

A Zandaam nevű üdülőhajó a floridai Fort Lauderdale kikötőjében készült kikötni, de a helyi hatóságok némi habozása után Ron DeSantis kormányzó hétfőn este bejelentette: "nem engedhetjük meg, hogy partra szálljanak itt olyan emberek is, akik nem is floridaiak".

A kormányzó azzal érvelt, hogy a külföldi turisták "kimerítenék azokat az értékes forrásokat, amelyekkel Florida az új típusú koronavírus járványa ellen küzd".

A holland üdülőhajón a parancsnokának jelentése szerint legalább két koronavírussal fertőzött beteg van, és négy, a betegségbe korábban belehalt áldozat. Több más utas a betegség tüneteit mutatja. Az utasok többsége amerikai és francia.
 

A hajó 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt a hajónak, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zandaam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este kellett volna kikötnie Fort Lauderdale-ben.

A hajóról 400 utast már a múlt héten átmenekítettek egy, a társaság által küldött mentőhajóra, náluk az elvégzett vírustesztek negatív eredményt mutattak. De ez a hajó sem hagyta el a Zandaam hajó közvetlen környezetét, szintén a kikötőben várakozik.

Florida kormánya egyelőre azt kéri a társaságtól, küldjön fel orvosokat a hajóra, és ott kezelje a helyzetet, amíg a floridaiak meg nem vizsgálják, van-e elég kórházi kapacitásuk a fertőzöttek ellátására.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér