Florida nem enged kikötni egy üdülőhajót, fedélzetén koronavírusos betegekkel és halottakkal

Florida kormánya egyelőre nem engedélyezte annak a holland üdülőhajónak a kikötését az állam egyik kikötőjében, amelyen koronavírus-fertőzött betegeket és halottakat is szállít fedélzetén - írja az MTI Ron DeSantis, floridai kormányzó hétfőn esti bejelentésére hivatkozva.

A Zandaam nevű üdülőhajó a floridai Fort Lauderdale kikötőjében készült kikötni, de a helyi hatóságok némi habozása után Ron DeSantis kormányzó hétfőn este bejelentette: "nem engedhetjük meg, hogy partra szálljanak itt olyan emberek is, akik nem is floridaiak".

A kormányzó azzal érvelt, hogy a külföldi turisták "kimerítenék azokat az értékes forrásokat, amelyekkel Florida az új típusú koronavírus járványa ellen küzd".

A holland üdülőhajón a parancsnokának jelentése szerint legalább két koronavírussal fertőzött beteg van, és négy, a betegségbe korábban belehalt áldozat. Több más utas a betegség tüneteit mutatja. Az utasok többsége amerikai és francia.
 

A hajó 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt a hajónak, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zandaam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este kellett volna kikötnie Fort Lauderdale-ben.

A hajóról 400 utast már a múlt héten átmenekítettek egy, a társaság által küldött mentőhajóra, náluk az elvégzett vírustesztek negatív eredményt mutattak. De ez a hajó sem hagyta el a Zandaam hajó közvetlen környezetét, szintén a kikötőben várakozik.

Florida kormánya egyelőre azt kéri a társaságtól, küldjön fel orvosokat a hajóra, és ott kezelje a helyzetet, amíg a floridaiak meg nem vizsgálják, van-e elég kórházi kapacitásuk a fertőzöttek ellátására.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.