Mentőjárattal repíti haza a külügy az Észak-Amerikában rekedt magyarokat

275 Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt magyar állampolgár hazaszállítására indított két repülőgépet repülőgépet a külügyminisztérium - írja az MTI.

A két gép öt városból szedi össze a légi közlekedés leállása miatt ott rekedt magyarokat. A gépek összesen 40 ezer kilométer megtétele után április 2-án landolhatnak Budapesten.

Lesz rajtuk a magyarok mellett 18 szlovák állampolgár is, akiknek a hazaszállítását „visegrádi együttműködés” jegyében vállalta a kormány - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az egyik repülőgép, ami Torontóban is leszáll, egy négyezer maszkból álló adományt is elhoz, ami a magyar egészségügyi dolgozók járvány elleni védekezését segíti majd - tette hozzá.

Több más országban vannak még önhibájukon kívül kint rekedt magyarok, úgyhogy a mentőjáratok szervezése folytatódik - közölte a külügyminisztérium.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.