Németország náci múltját emlegetve sürget összeurópai válságkezelést a volt olasz gazdasági miniszter

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egész oldalas fizetett hirdetést jelent meg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapban a minap: Carlo Calenda európai parlamenti képviselő, volt olasz gazdasági miniszter és több olasz polgármester nyílt levélben folyamodnak a német kormányhoz, támogassa, hogy az Európai Unió „koronakötvények” kiadásával jusson hitelhez a koronavírus-járvány miatt bajba jutott tagországok megsegítésére - írja a Politico.

A levél erősen támadja, „erkölcstelenséggel”, és „pitiáner nemzeti egoizmussal” vádolja a közös uniós hitelfelvételt elutasító holland kormányt, és arra kéri a német vezetést, ne kövesse a példájukat, és az ország náci múltját szem előtt tartva „hozza meg a helyes döntést.”

Ahogy a napokban mi is írtunk róla, az EU-s tagállamok vezetőinek a legutóbbi csúcstalálkozóján az olaszok és több más, főleg déli tagállam kezdeményezte a közös hitelfelvételt.

Az ötlet támogatói azt akarták volna elérni, hogy a tagállamok ne egyenként adósodjanak el újabb államkötvények kibocsájtásával, hanem áruljon kötvényeket az EU, és a tagállamok közösen adjanak garanciát a vásárlóknak arra, hogy a pénzüket tényleg visszakapják.

A lépést azonban határozottan ellenezték az elmúlt évtized nagy spórolói, mint például Németország vagy Hollandia, akik a leginkább kockázatot vállalnának a hitelfelvétellel.  Hiszen előfordulhat, hogy a végén nekik kell jót állniuk a máshol elköltött hitelekért.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó