Operatív törzs: Minden kórházban van elég védőfelszerelés egészségügyi dolgozóknak, betegeknek

járvány
2020 március 31., 10:06

Megérkeztek az első visszajelzések az operatív törzshöz a kórházak mellé kirendelt kórházparancsnokoktól, eszerint „minden egyéni védőfelszerelés, mind az egészségügyi dolgozóknak, mind a betegeknek teljes körűen rendelkezésre áll” - mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kiss szerint az egyik magyar fuvarozócég segítségével jelenleg is szállítják az ellátóhelyekre azokat az egyéni védőfelszereléseket, amiket elsősorban az egészségügyi dolgozók használnak a munkájuk során.

Kiss elmondta még, hogy a kijárási korlátozás bevezetése óta már 943 esetben intézkedett a rendőrség a korlátozást megszegőkkel szemben. Ebből 822 eset figyelmeztetéssel, 90 feljelentéssel, 13 pedig helyszíni bírsággal zárult.

Az anyagcsere-betegségekkel rendelkezők különösen vigyázzanak

Szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és rosszindulatú daganatos betegségekkel, gyomor- és bélrendszeri betegségekkel küszködtek azok a betegek, akik belehaltak a koronavírus-fertőzésbe Magyarországon - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mint írtuk, megyei fertőzési adatok mellett ezután a járvány áldozatainak korát, és krónikus alapbetegségeiket is közli a nyilvánossággal a kormányzati tájékoztatási honlap.

Müller Cecília a sajtótájékoztatón kifejezetten kérte a különféle anyagcsere-betegségekkel rendelkező (például cukorbeteg) embereket, kerüljék az érintkezéseket másokkal, ugyanis különösen veszélyeztetettek lehetnek egy esetleges fertőződés esetén.

Ahogy már írtuk, ma reggelre 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 492 fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok, és 37 ember már meggyógyult a fertőzésből. Müller Cecília szerint még mindig a csoportos megbetegedések időszakában járunk. Szerinte a hatóságok minden gyanús esetet tesztelnek, ezért nagyban emelkedni fog a tesztelések száma.

Van gyerek beteg, aki segítségre szorul az oxigénfelvételben

Sajtókérdésre elhangzott, a fertőzöttek között van több fiatal és gyerek is, de az egyes betegek állapota nagyon különböző - ebben szerepet játszik egészségügyi alapállapotuk is.

„Van olyan beteg gyerek, akinek segíteni kell az oxigénfelvételét, de vannak, akik kontaktként kerültek a látókörünkbe, pozitívak lettek, de nincsenek tüneteik.” -mondta.

Egy másik kérdésre kiderült, hogy a külföldről hazaérkező, karanténba vonulni kényszerülő állampolgárok közül azoknak, akik nem tudnak hazatérni otthonaikba, mert veszélyeztetett emberekkel (krónikus betegekkel, transzplantáltakkal) élnek egy háztartásban

a járányügyi hatóságok biztosítanak helyet a karantén időszakának letöltésére.

Erre kérdezett rá a 444 is a Tirolból hazatért magyar vendégmunkásokkal kapcsolatban, de a válasz nem a mi kérdésünkre érkezett, ahogy másik három kérdésünket sem olvasták be a mai sajtótájékoztatón.