TASZ: Jogsértő az állam által közölt lista a koronavírus áldozatairól

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Nem elfogadható, hogy az adatokat sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra," kommentálta a Társaság a Szabadságjogokért a koronavirus.gov.hu közzétett listát, amin a járvány során eddig elhunyt személyeket veszik sorba. 

A jogvédőszervezet hozzáteszi: 

"bár üdvözöljük, hogy az adatokat közzétették, azonban az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő."

A TASZ szerint csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek. 

"A közvélemény tájékoztatása fontos, de a jelenlegi módszertant át kell alakítania az NNK-nak,"

írják közleményükben. A TASZ készített egy infografikát, amin megmutatják, hogy "a jelenleg rendelkezésre álló adatokat hogyan lehetne közzétenni úgy, hogy a közérdek és az egyéni jogok tiszteletben tartása is érvényesüljön."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér