A nemváltoztatást is megszüntetné a kormány az új salátatörvénnyel

POLITIKA
2020 április 01., 10:23

A salátatörvénybe, amit Semjén Zsolt péntek este nyújtott be a kormány nevében, és ami többek közt ingyen odaadna két budapesti ingatlant Schmidt Mária közalapítványának, belecsomagoltak egy olyan részletet is, mely a biológiai nemről rendelkezik - írja az Index.

Eszerint bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható.

Az indoklásban azt írják:

„Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség.”