Donald Tusk szerint ha Orbán logikája győz, azt az Európai Unió nem éli túl

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Néppárt elnöke egy a járványhelyzetről készített videón a magyar miniszterelnökön kívül Donald Trumpot és Jaroslaw Kaczyńskit is betámadta - számolt be róla az Euronews.

Donald Tusk egy lengyel néppárti politikussal, Radoslav Sikorskival közösen készített videót az EPP lengyel oldala számára a járványhelyzetről. A videó negyvenedik percében Tusk ezt mondja:

„Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. 

Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. 

Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl" - mondta Tusk.

A portál más néppárti forrásból úgy tudja, Orbán is keményen támadja Tuskot. Több néppárti tagpártnak levelet küldött nemrég, amiben a pártcsalád lengyel vezetőjét bírálja. „Úgy tűnik, Budapestnek van egy rendezetlen számlája a néppárti elnökkel” - fogalmazott az ügyről az Euronews forrása.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!