Karácsony Gergely: Nonszensz

POLITIKA
2020 április 01., 11:43

„Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit” - írja Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-posztban arról, hogy a kormány a védelmi bizottságok jóváhagyásához kötné az önkormányzati döntéseket.

„Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél.” Más ellenzéki polgármesterekhez hasonlóan ő is azért aggódik, hogy emiatt fontos járványügyi intézkedések csúszhatnak. 

„»Békeidőben« a főváros és a kerületek egy hónapban körülbelül 2-3 ezer határozatot hoznak. Ezek most, járványhelyzet idején olyan azonnali, gyors döntési helyzetekkel egészülnek ki, amelyek a kerületi egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, szociális válsághelyzetek kezelésére, vagy akár a hajléktalan-ellátásra vonatkoznak. Most nem napok, hanem órák, néha percek alatt kell reagálni. Ezt a felelősséget a választók októberben a polgármesterekre bízták. A veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására. El nem tudom képzelni, hogyan lenne képes felelősen mérlegelni például egy kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt, vagy tűzoltó”- írja. „Nonszensz. A kormány ebben a munkában feladatokat szabott ugyan, de pénzügyi támogatást eddig semmilyen formában nem adott. Pedig a megnövekedett és hatalmas felelősséget jelentő feladataikat egyre csökkenő bevételekből kell ellátnunk.”

link Forrás

A védelmi bizottságoknak akár öt napjuk is lenne arra, hogy jóváhagyjanak egy-egy önkormányzati intézkedést. A bizottságok élén pedig kormánymegbízottak állnak, Budapesten például Sára Botond Józsefváros korábbi fideszes polgármestere. De a többi megyében is többnyire fideszes politikusok kapták meg ezt a pozíciót.

Karácsony szerint „ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak. Mi pont azt akarjuk, amit éjjel-nappal minden csatornán a polgároktól kérünk: együttműködést. Ha a mindennél fontosabból, a ránk bízott településeken élők egészségének és életének védelméből indulunk ki, nem lehet más út, csakis ennek a kormányjavaslatnak a visszavonása”.