Ellenzéki polgármesterek: Ez nemcsak antidemokratikus, a védekezést is nehezíti

politika
2020 április 01., 08:34

Ellenzéki polgármesterek szerint azon túl, hogy antidemokratikus, még meg is nehezítené a járvánnyal szembeni védekezést a kormány új javaslata, miszerint a veszélyhelyzet idején a védelmi bizottságoknak kellene jóváhagyniuk az önkormányzati döntéseket. Ezek a bizottságok a kormánynak vannak alárendelve, elnökeik a megyei kormánymegbízottak, Budapesten például Sára Botond korábbi fideszes józsefvárosi polgármester. 

„Demokratikusan megválasztott döntéshozók feje felé akarják kinevezni Sára Botondot, ami nyilván elfogadhatatlan. Az csak egy extra, hogy egy salátatörvényben terjesztették be” - mondta Soproni Tamás 6. kerületi polgármester.

Amellett, hogy „kuncsorogni kéne az engedélyért”, szerinte az a legnagyobb baj a javaslattal, hogy lelassítaná a döntéshozatali folyamatot. Mivel a védelmi bizottságnak öt napja lenne jóváhagyni egy-egy önkormányzati döntést, Soproni szerint olyan fontos intézkedéseket is késve hozhatnának meg, mint például egy nagyobb értékű maszkbeszerzés, a koronavírus-alap létrehozása, vagy a szociális rendelet módosítása, amire éppen most készülnek a kerületben. 

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere 2019 őszén.
photo_camera Soproni Tamás Fotó: Botos Tamás/444

A momentumos polgármester szerint, ha felelősségteljesen akarják átnézni ezeket a döntéseket, az napokba telhet, nem bólinthatnak rájuk csak úgy.

„Ha az lenne a cél, hogy hatékonyabbak legyünk, akkor ez pont az ellenkező irányba mutat.”Soproni abban bízik, hogy budapesti fideszes polgármesterek, akár a 12. kerületi Pokorni Zoltán például tiltakozni fog a javaslat ellen.

Őrsi Gergely 2. kerületi polgármester szerint is a késlekedés jelentheti a legnagyobb veszélyt, hiszen a védelmi bizottság túlterhelt lesz, ha minden egyes döntést jóvá kell hagynia a zárszámadástól a védőfelszerelések beszerzésén keresztül a díszpolgári cím kiosztásáig. A kerületben ugyanakkor még vizsgálják a javaslat részletszabályait.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Facebookon reagált, azt írta, engedlyt kell majd kérnie ahhoz a tervezett lépéshez is, hogy százezer maszkot vásároljon a kerület lakóinak. „Ha ezt elfogadja a parlament, Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben.”

link Forrás

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a hodpress.hu-nak azt mondta,

„ez minden eddigi logikának, kommunikációnak ellentmond, és a védekezés hatékonyságát is rendkívüli mértékben rontja”,az ellenzéki polgármesterek pedig közös nyilatkozatban fognak kiállni a javaslat ellen.

Frissítés:

Időközben Karácsony Gergely főpolgármester is reagált, nonszensznek nevezte a kormány javaslatát, amin szerinte emberéletek is múlhatnak.