Koronavírusos egy bolgár parlamenti képviselő

külföld
2020 április 01., 14:56

Koronavírussal fertőződött meg a bolgár parlament (nemzetgyűlés) egyik képviselője, a parlament képviselőin és alkalmazottain sürgősen koronavírus-tesztet fognak elvégezni - közölte Cveta Karajancseva, a nemzetgyűlés elnöke.

A bolgár kormány szerdán azt javasolta a parlamentnek, hogy május 13-ig hosszabbítsa meg a március 13-án életbe léptetett szükségállapotot. A balkáni országban a helyi operatív törzs szerdai adatai szerint 412-en fertőződtek meg koronavírussal, a betegségből eddig 20 ember gyógyult ki, 8-an életüket veszítették.

photo_camera Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Örményországban Armen Szárkiszján elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi mobiltelefon-előfizetők tartózkodási helyének meghatározását abból a célból, hogy megfékezzék a vírus terjedését - közölte az államfő sajtószolgálata. A parlament által kedden elfogadott törvénytervezet értelmében az örmény válságtörzs felhatalmazást kap telefonhívások nyomon követésére, hogy gyorsan meg tudják határozni annak a személynek a helyzetét, aki koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba. Az intézkedés csak a rendkívüli állapot fennálltának végéig marad érvényben.

Tigran Avinján, az örményországi rendkívüli állapotért felelős miniszterelnök-helyettes szintén megelőzés céljából úgy határozott, hogy felfüggeszti a fővárosi metróhálózat működését április 12-ig.

Örményországban eddig 571 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és hárman belehaltak a betegségbe.

Kirgizisztánban szerdán a parlament jóváhagyta az előző nap nem kielégítő tevékenységük miatt leváltott Altinaj Omurbekova miniszterelnök-helyettes és Koszmoszbek Csolponbajev egészségügyi miniszter utódául a miniszterelnök által javasolt személyeket. Az új miniszterelnök-helyettes Aida Iszmailova, az egészségügyi miniszter pedig Szabirzsan Abdikarimov lett. A legutóbbi adatok szerint Kirgizisztánban 111 ember fertőződött meg koronavírussal, halálos áldozat nem volt, három ember kigyógyult a betegségből. (MTI)