Tusk: A járvány legyőzése után el kell gondolkodni a Fidesz kizárásán

külföld
2020 április 01., 14:06
Donald Tusk az Európai Néppárt elnökeként 2019. október 22-én Strasbourgban.
photo_camera Az Európai Néppárt lengyel elnöke, Donald Tusk Fotó: Frederick Florin/AFP

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk szerdán nyílt levelet írt a pártcsalád tagjainak, és ebben nyilvánosan kritizálta Orbán Viktor és a Fideszt politikáját. 

Levelében a lengyel politikus azt írta, hogy indokolt a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályok megalkotása, de egyetlen kormány sem élhet vissza a helyzettel; különleges hatalmát és jogköreit csak a járvány megfékezésére használhatja.

„Politikailag rendkívül veszélyes és  erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” - utalt egyértelműen a magyarországi helyzetre Tusk, és arra, hogy a rendkívüli jogrendet egyedül Magyarországon nem korlátozza határidő. 

A Néppárt elnöke többek közt azt írta:

 „Sokan Önök közül nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt. Jelenleg legfontosabb feladat a járvány megfékezése, azonban hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját” 

Az Euronews néppárti forrása szerint Orbán keményen támadja Tuskot az elmúlt időszakban: több néppárti tagpártnak levelet küldött nemrég, amiben a pártcsalád lengyel vezetőjét bírálta. „Úgy tűnik, Budapestnek van egy rendezetlen számlája a néppárti elnökkel” - fogalmazott az ügyről az Euronews informátora.

Tusk, aki szerdán délelőtt egy videóüzenetben is kritizálta Orbánt, nincs egyedül a tervével: a dán Konzervatív Párt elnöke már hivatalosan is kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból, és állítólag a finn és a svéd kereszténydemokraták is támogatják a szándékot.

A Néppárt alig valamivel több mint egy éve döntött arról, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, amiért sorozatosan megsértette a pártcsalád alapértékeit politikájával. (Népszava / MTI)