10 668 ember van hatósági házi karanténban Magyarországon

Egészségügy
2020 április 02., 21:38

A koronavirus.gov.hu-n megjelent, hogy mostantól a hatósági karantén adatokat is közölik, mert már nem a kórházi karantén, hanem az otthoni karantén a jellemző, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek.

Csütörtök éjjeli adatok szerint hatósági házi karanténban 10 668 ember van.

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig köteles az otthonában lenni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor ki kell raknia a hatósági feliratot („piros lapot”):

photo_camera Fotó: koronavirus.gov.hu

 A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és aki megszegi a szabályokat, bűncselekményt követ el. A hatósági házi karanténra kötelezett embernek otthon kell maradnia, nem mehet ki, vendéget nem fogadhat, és a légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) esetén azonnal szólnia kell a háziorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak telefonon, és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni. Postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak, és átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Aki ilyen karanténban az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.