Kína eltitkolta a világ elől a járvány valódi méretét, állítja az amerikai hírszerzés

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Kína átverte a világot, állítják amerikai illetékesek az amerikai hírszerzés titkos jelentésére hivatkozva. A Bloombergnek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó források szerint Kína mind az esetszámot, mind az áldozatok számát aluljelentette, vagyis valójában sokkal többen fertőződtek, illetve haltak meg a novemberben kezdődött járványban, amiről még január közepén is titkolni próbálták, hogy emberről emberre terjedő légúti fertőzés okozza.

Az amerikai hírszerzők szerint ez ráadásul nem fegyelmezetlenség, vagy a rendszer hiányosságaiból fakad, hanem szándékosan próbálták leplezni a járvány valós méretét. Bár a jelentés részleteit annak titkosságára hivatkozva nem kívánták bővebben kifejteni, azt mondták, összességében arra jutottak az amerikai hírszerzők, hogy a kínai számok nem valósak.

Kínában a hivatalos adatok szerint ezidáig 82394-en fertőződtek meg, és a hivatalos jelentések szerint gyakorlatilag március második hete óta alig akad új fertőzött, az elmúlt napokban regisztrált eseteket a hatóságok szerint már külföldről hurcolták be - ezért beutazási korlátozásokat is elrendeltek már.

A Bloomberg forrásai szerint a titkosszolgálatok már a múlt héten megküldték ezt a jelentésüket a Fehér Háznak. Donald Trump szerdán már azt mondta, hogy a Kínai számok alacsonynak tűnnek, de tagadta, hogy bármilyen hírszerzési jelentést kapott volna arról, amely szerint Kína leplezni próbálná a járvány valós méreteit. De azért azt hozzátette, hogy "a számaik mintha kissé alacsonyak volnának, és akkor kedves vagyok, hogy így fogalmaztam".

A járványügyi védekezés felelősévé tett alelnöke, Mike Pence is azt mondta, hogy "az az igazság, hogy jobban állnánk, ha Kína kicsit kevésbé lenne titkolózó". Igaz, ő arra utalt, hogy mire a kínaiak a világ tudomására hozták a megbetegedéseket, addigra a járvány már egy hónapja tarthatott.

A kínaiak se maradtak az amerikaiak adósai vádaskodásban. Hu Hszi-csin, az állami angolnyelvű napilap, a Global Times főszerkesztője azzal vágott vissza, hogy az amerikaiak csak saját számaikról próbálják elterelni ezzel a figyelmet. Az USA-ban már lassan háromszor annyi, aktuálisan 216515 fertőzöttet tartanak nyilván, mint Kínában, és a halálos áldozatok száma is 5119, szemben a hivatalosan 3316 kínai áldozattal. (Via Bloomberg)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!