Kiszabadult a rémhírterjesztés gyanújával letartóztatott szerb újságíró

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szabadon engedték őrizetéből Ana Lalićot, a vajdasági újságírót, akit szerda este egy újvidéki kórház feljelentése alapján rémhírterjesztés gyanújával vettek őrizetbe. Lalić ugyanis megírta, hogy a kórházban az ápolók megfelelő védőfelszerelések nélkül kénytelenek ellátni a betegeket, amit a kórház jó hírneve megsértése miatt nehezményezett, és még arra is alkalmasnak tartott, hogy pánikot keltsen a közvéleményben.

Lalić szabadon bocsátását újságírószervezetek mellett politikai pártok is követelték.

Lalić kiengedésével párhuzamosan a szerb kormány visszavonta azt a március 28-i rendeletét is, melyben megtiltották, hogy a helyi operatív törzs, a Köztásrasági Egészségügyi Válságstábon kívül bárki tájékoztatást adjon a járványról. A rendelet alapján azokat, akik mégis bármilyen tájékoztatást adtak a járványról, rémhírterjesztéssel is megvádolhatták volna.. A határozat visszavonását azzal indokolták, hogy jelen esetben mindennél fontosabb, hogy a polgárok maradéktalanul és időben megkapjanak minden információt a járványról. (Via Szabad Magyar Szó)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó