Rémhírterjesztés miatt vettek őrizetbe egy újvidéki újságírónőt Szerbiában

"Elvitték. Mielőtt elvitték volna, módszeresen széttúrták az egész lakásunk. Elvitték a laptopját és mindkét telefonját is. Az ügyvédünk vele ment, meglátjuk, hogy mi fog történni" - nyilatkozta a szerb Beta hírügynökségnek Ana Lalić, a Nova.rs hírszájt újságírójának férje neje őrizetbe vétele után. Az újvidéki Autonomija napilap cikke szerint a Vajdasági Független Újságírók Szövetségének vezető testületében is tag Lalić őrizetbe vételét a helyi ügyész rendelte el a Vajdasági Klinikai Centrum feljelentése alapján.

Lalić nem sokkal korábban jelentette meg "Robbanás előtti helyzet a Vajdasági Klinikai Cenrtumban: az ápolóknak nincs védőfelszerelésük" című cikkét, amivel a kórház szerint egyrészt rontotta az intézmény hírnevét, másrészt beszámolója alkalmas volt rá, hogy félelmet keltsen a nyilvánosságban. A kórház állítja, hogy a hír hazugság, "megfelelő mennyiségben vannak szükséges gyógyszereik, fertőtlenítőszereik és személyi védőfelszereléseik".

Lalić cikkében azt állította, hogy "krónikus hiány van személyi felszerelésekből, és teljesen kaotikusak az állapotok a járvány közepette". Lalić beszámolója szerint "szombat este az ún. koronacentrumban dolgozó ápolók fellázadtak, mert nem akartak védőfelszerelés hiányában érintkezni a páciensekkel. Pár óra elteltével érkezett egy kevés felszerelés". Egy neve elhallgatását kérő orvost idézve állította, hogy a múlt pénteken egy intenzív terápiás szakorvosnő kénytelen volt mindenféle védőfelszerelés, maszk, hajvédő, köpeny nélkül intubálni kétoldalú tüdőgyulladásos beteget. "A kollégák, főleg az első vonalban folyamatos ügyeletre kényszerített aneszteziológusok és infektológusok kétségbe vannak esve" - idézte névtelen forrását.

Lalić a fogdából tett nyilatkozatában üzent az őt feljelentő kórháznak. "Abban egyetértek, hogy a hírnevük le lett rombolva. De nem az én cikkem rombolta le, hanem az a szégyenteli bánásmód, amiben a saját dolgozóikat részesítik" - mondta.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.