Rémhírterjesztés miatt vettek őrizetbe egy újvidéki újságírónőt Szerbiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Elvitték. Mielőtt elvitték volna, módszeresen széttúrták az egész lakásunk. Elvitték a laptopját és mindkét telefonját is. Az ügyvédünk vele ment, meglátjuk, hogy mi fog történni" - nyilatkozta a szerb Beta hírügynökségnek Ana Lalić, a Nova.rs hírszájt újságírójának férje neje őrizetbe vétele után. Az újvidéki Autonomija napilap cikke szerint a Vajdasági Független Újságírók Szövetségének vezető testületében is tag Lalić őrizetbe vételét a helyi ügyész rendelte el a Vajdasági Klinikai Centrum feljelentése alapján.

Lalić nem sokkal korábban jelentette meg "Robbanás előtti helyzet a Vajdasági Klinikai Cenrtumban: az ápolóknak nincs védőfelszerelésük" című cikkét, amivel a kórház szerint egyrészt rontotta az intézmény hírnevét, másrészt beszámolója alkalmas volt rá, hogy félelmet keltsen a nyilvánosságban. A kórház állítja, hogy a hír hazugság, "megfelelő mennyiségben vannak szükséges gyógyszereik, fertőtlenítőszereik és személyi védőfelszereléseik".

Lalić cikkében azt állította, hogy "krónikus hiány van személyi felszerelésekből, és teljesen kaotikusak az állapotok a járvány közepette". Lalić beszámolója szerint "szombat este az ún. koronacentrumban dolgozó ápolók fellázadtak, mert nem akartak védőfelszerelés hiányában érintkezni a páciensekkel. Pár óra elteltével érkezett egy kevés felszerelés". Egy neve elhallgatását kérő orvost idézve állította, hogy a múlt pénteken egy intenzív terápiás szakorvosnő kénytelen volt mindenféle védőfelszerelés, maszk, hajvédő, köpeny nélkül intubálni kétoldalú tüdőgyulladásos beteget. "A kollégák, főleg az első vonalban folyamatos ügyeletre kényszerített aneszteziológusok és infektológusok kétségbe vannak esve" - idézte névtelen forrását.

Lalić a fogdából tett nyilatkozatában üzent az őt feljelentő kórháznak. "Abban egyetértek, hogy a hírnevük le lett rombolva. De nem az én cikkem rombolta le, hanem az a szégyenteli bánásmód, amiben a saját dolgozóikat részesítik" - mondta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér