Varga Judit: Diszkriminálták Magyarországot a kvótaperben

POLITIKA
2020 április 02., 09:58

„Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé. Különösen felháborító ez annak tükrében, hogy a 2015-ös kvótahatározatokat szinte egyetlen másik tagállam sem teljesítette maradéktalanul” - írta közleményében Varga Judit igazságügyminiszter, miután az Európai Unió Bírósága csütörtökön kimondta: Magyarország uniós jogot sértett, amikor nem vett át egyetlen menekültet sem. Ugyanígy döntöttek Lengyelországgal és Csehországgal kapcsolatban is. 

Varga szerint az Európai Bizottság diszkriminatív módon járt el, amikor 2017-ben csak ezt a három tagállamot vonta eljárás alá.

photo_camera Varga Judit Fotó: botost/444.hu

A miniszter úgy látja, a Bizottság fellépése ráadásul okafogyott, hiszen a határozatok csak 2017 őszéig voltak hatályban, nincs már kötelezettségünk menedékkérők átvételére, így az ítéletnek nincs további következménye. Szerinte „az eljárás csak ártott az Európai Unió menekültügyi rendszerének, hiszen a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg”.

Délelőtti cikkünkben azt írtuk, bár Magyarország már valóban nem köteles menedékkérőket átvenni, és az ítéletből sem feltétlenül következik büntetés, a Bizottság kötelezettségszegési eljárások keretében akár büntetéseket is fizettethet az állammal.

A 2015-ös határozat értelmében Magyarországnak - ahogy minden más uniós tagállamnak -  legalább háromhavonta kellett volna jeleznie, hogy hány menedékkérőt tudna rövid időn belül átvenni Görögországból és Olaszországból. A magyar kormány ezt egyetlen alkalommal sem tette meg.