A Google kiadja az adatainkat, hogy láthassuk, működnek-e a kijárási korlátozások

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Google kiadja 131 ország lakosainak helymeghatározási adatait, hogy kiderüljön működnek a kijárási korlátozások.

Mivel a Google-nak emberek milliói helyzetéhez van hozzáférése a telefonokon keresztül, ezért a cég ezekkel az adatokkal szeretné segíteni a hatóságokat.

A Google által kiadott adatok azt mutatják, hogy hányan látogatták a metró-, vasút- és buszpályaudvarokat, élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat az elmúlt napokban. Néhány országban, mint például az USA-ban megyei szinten is kiadják ezeket az adatokat.

A jelentések a Google-térkép és más applikációiból származó helyadatokat használja fel, de a cég megígérte, hogy a személyiségi jogait senkinek nem fogják megsérteni. A Google dolgozói abban reménykednek, hogy az adatok megosztásával segíthetik a hatóságok munkáit, láthatják például, hogy mik azok a közlekedési csomópontok, ahol járatszámot kell növelni, hogy az emberek a közlekedési eszközökön is távolságot tudjanak tartani egymástól. A hatóságok arra is tehetnek ajánlásokat az adatok segítségével, hogy azok, akik nem tudnak otthon maradni, mikor induljanak munkába, hogy elkerüljék a tömeget. 

Korábban a Facebook is megosztotta a felhasználói helyadatait kutatóintézetekkel, hogy hasonló kimutatásokat készíthessenek. (BBC, Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér