A Kockásfülű Nyúl próbálja leszoktatni Károly bácsit a kocsmázásról a legjobb magyar vírusnaplóban

MŰVÉSZET
2020 április 03., 13:21

A Lutramatrica nevű felhasználót évek óta követem a Tumblren, baromi jó rajzai miatt. Biztos voltam benne, hogy grafikus vagy illusztrátor. Így azon sem lepődtem meg igazán, hogy a Bezártság kezdete óta egyre többet alkot. A rajzai pedig szépen kirajzolják, hogy az embert milyen élmények érik, ha a gyerekeivel együtt szobafogságba kerül, miközben odakint tombol a vírus.

A legfrissebb képregénye pedig klasszikus magyar rajzfilmek figuráit rángatja bele a koronavírusos világba. A képregény így néz ki:

Hősünk abszolúte otthon van az aranyos-macskás vonalon:

De nemcsak azon. Lutramatrica az Új Élet legkülönbözőbb jelenségeire reagál. Például a kézműves mozgalom reneszánszára, ebben a négyképes képregényben:

De hősünk egyáltalán nem egyműfajos alkotó. Baromira otthon van az egyképes filozofikus műfajban is. És melyikünk nem volt Károly bácsi az elmúlt napok valamelyikén?

Lutramatrica naplójában szó esik még újonc netezőkről, a magyar családok váratlan digitalizálódásáról és kisipari vírusbizniszről is:

De az emberek közötti szolidaritás megnyilvánulásairól sem rajzolt senki pontosabbat és meghatóbbat ennél a kétképesnél, ami egyben a világ legjobb olyan Pom-pom-története, amiben nem jelenik meg Pom-Pom:

Álhírek között tévelygünk, miközben a valódi hírek is összezavarnak mindenkit. Milyen unalmas mondat ez így leírva, de mennyire jó négyképest csinált belőle Lutramatrica:

Nem kell izgulni, ha ritkán is, de olykor feltűnik maga Frakk:

De nemcsak a legismertebb magyar magyarvizsla gazdái szerepelnek Lutramatrica univerzumában:

Sőt, a bogarak=gyerekek vonal az egyik legerősebb témája, mint mondjuk ebben a háromkockásban:


Na de ki a fan fiction műfajának Pagaininije? Ebben a csetinterjúban próbáltam kideríteni:

444: Én tényleg semmit se tudok rólad:, grafikus vagy, illusztrátor, animátor vagy ilyesmi? De közben láttam cikkedet is.

Lutramatrica: Köztisztviselő vagyok :). A rajz csak hobbi, illetve a karantén idején terápia.

444: Hogy jött az, hogy pont legendás rajzfilmhősökkel dolgozod fel a Karantént? Gyerekkel vagy összezárva, esetleg ez az inspiráció?

Lutramatrica: Akkor kezdtem el rajzolgatni, amikor megszülettek a gyerekeim, és otthon voltam velük. Akkor is javarészt ők inspiráltak, és most is. Két kislány, 6 és 8 évesek. A rajzfilmek is így kerültek újra képbe.

444: A mostani hősök régebben is témáid voltak vagy friss ez a vonal?

Lutramatrica: A Kockásfülű vagy a Pom-pom már korábban is áldozat volt. A Covid mint múzsa könnyen adta magát.

444: Viccesen karaténszegő Károly bácsi esetleg a saját szüleiddel/rokonaiddal kapcsolatos szorongás kivetülése? Mert az én apukám és nagynéném legalábbis baromi rosszcsontok ebben az ügyben, az elején még cseleztek is!!

Lutramatrica: Lehet, igen, a szülők vidéken élnek, és bár folyamatosan nyomatjuk őket, el tudom képzelni, hogy nem veszik 100 százalék komolyan. Bár, azt mondják, igen. Most úgy verhetnek át, ahogy én őket, amikor kamasz voltam!

444: Csak erről beszélünk a szerkesztőségben is, hogy most kapjuk vissza a szüleinktől, amivel mi kínoztuk őket kamaszkorunkban! A nagymamám szép szavával: Isten Büntetése!

Lutramatrica: Kábé annyira is vesznek minket komolyan, mint mi őket akkor.

444: A sütőporos Károly bácsis poénod szó szerint így történt meg velem. Ez:

Azután, hogy 3 napon át baszakodtam a kovásszal, amivel az egész lakás minden szabad felületét összekentem.

Lutramatrica: A kovásszal mi is próbálkozunk, egyelőre sikertelenül, most is érlelődik valami, de fura szaga van.

444: Pár nap tapasztalat alapján: kovásszal szarozósabb, de sokkal jobb. Minden nagyon furán néz ki ebben a műfajban, más helyzetben rohadványra gyanakodnál, de asszem ez a lényege, bár még nagyon kezdő vagyok.

Lutramatrica: Akkor van remény, hogy sikerülhet

444: A vírus nekem egy olyan cikkemet tolta el hónapokkal, hogy meg akartam kóstolni a 4 éve a fiókban tartott CBA-s túrós csuszámat. Benne felejtettem, 2 év után ránéztem, nem változott semmit, az adta az ihletet. De egyszer eljön a Felszabadulás napja!

Lutramatrica: Közben véget ért a hosszú mese, ami a nagy másfél órás szabadságom a délutánban, úgy hogy közben dinókat kell rajzolnom a gyerekeknek. Én már nagyon várom a Felszabadulás napját.

Ha megtetszett Lutramatrica munkássága, ezeket és más műveit megtalálod az instáján.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.